fabels-over-sojabonen-thedailygreen

Drie fabels over sojabonen ontkracht

Mocht je tegenwoordig de sojadrankjes is de supermarket laten voor wat het is in verband met mogelijke gezondheidsrisico’s, dan kunnen we je het niet kwalijk nemen. Al langere tijd door bepaalde geruchten de ronde met betrekking tot soja en sojabonen. Er worden talloze fabels over sojabonen de wereld in gebracht en in veel gevallen ontbreekt elke wetenschappelijke basis en blijkt juist uit onderzoek het tegenovergestelde.

Negatieve berichten over sojabonen

Opvallend genoeg blijft de vermeende link van soja met borstkanker onverminderd sterk. Dit is opvallend, omdat juist in de jaren negentig een onderzoek is gehouden onder Aziatische vrouwen die veel soja gebruikten. Wonder boven wonder bleken zij juist een lager risico op borstkanker te hebben.

Vervolgens toonde een klein onderzoek uit 1996 een mogelijke toename van het risico op kanker door het eten van soja. Die uitkomst werd door andere onderzoeken weerlegd. Een onderzoek in 2000 op voormalige kankerpatiënten liet juist zien dat het nuttigen van soja de kans op terugkeer van de ziekte verkleinde. Kortom, wat is nu de ultieme waarheid?

De waarheid ligt in het midden

Dan maar navraag doen bij de beroepsgroep die er alles over zou moeten weten, de diëtisten. Zij zeggen juist dat er geen bewijs is dat het eten van soja (dat rijk is aan eiwitten en slechts een beperkte hoeveelheid calorieën bevat) negatieve effecten op je gezondheid heeft. Bij een gemiddeld gebruik, twee tot vier porties soja per dag, zou het geen invloed hebben. Sterker nog, gebruik je bewerkte soja-producten zoals sojaburgers en hotdogs, dan is het juist gezond en is en het minder waarschijnlijk dat je gezondheidsproblemen gaat krijgen.

fabels-sojabonen-thedailygreen

Lees ook: Hoe gezond is veganistisch eten nu echt?

Fabels over sojabonen

Om je even snel up-to-date te brengen hebben we de drie meest opvallende fabels over sojabonen op een rij gezet:

Mythe 1: Soja veroorzaakt borstkanker

Al langere tijd gaat het gerucht dat soja de oestrogeenspiegels kan verhogen. Wetenschappelijke studies leggen een verband tussen een te hoog oestrogeenniveau en een verhoogd risico op borst- en eierstokkanker. Echter kan je niet zondermeer die twee zaken aan elkaar koppelen.

Wat bleek nu juist geval te zijn? Uit een studie uit 1998 bij muizen bleek dat soja-isoflavonen, op dezelfde manier werken als het hormoon oestrogeen: het versnelde de groei van bestaande borsttumoren. Deze bevinding van Dr. Mark Messina, uitvoerend directeur van het Soy Nutrition Institute, zorgden er voor dat experts zich zorgen gingen maken over het effect van soja op het ontstaan van borstkanker.

Conclusie houdt geen stand…

Al snel bleek dat die conclusie geen stand kon houden. Andere, vergelijkbare studies, toonden juist aan dat het consumeren van soja geen aantoonbare invloed had op het ontstaan van borstkanker, noch dat het zou zorgen voor een vergroot risico.

Een onderzoek uit 2006 waarbij 11.224 mensen waren betrokken die genezen waren verklaard nadat bij hen borstkanker was vastgesteld, liet juist het tegenovergestelde zien. Het eten van soja na een diagnose van borstkanker zou juist de kans op borstkanker verkleinen. Die uitkomst was reden voor het  American Cancer Society en het American Institute for Cancer Research om te stellen dat het consumeren van soja veilig is.

Mythe 2: Soja rotzooi met je vruchtbaarheid

Het tweede gerucht is dat soja de vruchtbaarheid negatief zou beinvloeden. Dit is vooral het gevolg van het idee dat de oestrogeen-achtige eigenschappen van soja hier invloed op zou hebben. Die stelling zou worden onderschreven door de resultaten van een onderzoek uit 2009. Vrouwen in de pre-menopausale fase die sojaproducten consumeren zouden minder vruchtbaar zijn. Een eerder onderzoek (2008) liet al zien dat soja de vruchtbaarheid bij muizen zou verminderen.

Het tegenovergestelde is waar

Volgens Elizabeth Shaw, een geregistreerd diëtist, gaat die stelling juist niet op. Zij zegt dat het eten van een beperkte hoeveelheid soja juist de vruchtbaarheid van vrouwen bevorderd. Zij wordt in die mening gesteund door de uitkomst van een ander onderzoek, het Nurses ‘Health Study II (NHS II). Hier blijkt juist uit dat vrouwen die grotere hoeveelheden dierlijke eiwitten aten, meer kans hadden op vruchtbaarheidsproblemen.

“Onderzoekers concludeerden dat het toevoegen van een portie bonen, erwten, noten, pinda’s, tofu en sojabonen kan beschermen tegen ovulatoire onvruchtbaarheid”, zegt Shaw.\

Mythe 3: Soja zorgt voor het ontstaan van ‘manboobs’

Volgens een heel ander gerucht zouden mannen zogenaamde ‘manboobs’ kunnen ontwikkelen als gevolg van de consumptive van soja. Dit is de bizarste mythe uit dit rijtje fabels over sojabonen. De reden hiervoor zijn twee gevallen waarbij mannen het ‘feminising-effect’ ervoeren. In het ene geval was er sprake van een 19-jarige veganist die 12 tot 20 porties soja per dag consumeerde, en de andere was een 60-jarige man die 3 liter sojamelk dronk per dag. Dergelijke hoeveelheden zijn niet echt ‘gemiddeld’ te noemen.

Klinkklare onzin!

Een analyse uit 2010 van meer dan 30 onderzoeken liet geen spaan heel van dergelijke bevindingen. Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs gevonden voor de stelling dat soja invloed heeft op de mannelijke hormoonspiegels.

De conclusie is dus dat soja ongevaarlijk is en zeker geen nadelige invloed heeft op de hormoonspiegel. Uiteraard is het beter om gevarieerd te eten en dus niet te vertrouwen op een enkel ingrediënt.

Kortom, bovenstaande fabels over sojabonen kunnen in ieder geval linea recta de prullenbak in. Wij nemen nog even een glaasje sojamelk!


Neem ook een kijkje bij onze andere categorieën!