RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Buitenland

Ebola-uitbraak Congo bereikt grote stad: 'Honderden miljoenen dollars nodig'

Verpleegkundigen van de WHO aan het werk in Mbandaka, Congo. Beeld © AFP

De ebola-uitbraak in de Democratische Republiek Congo kan veel langer gaan duren en veel meer geld en levens kosten, tenzij de VN-lidstaten nu honderden miljoenen dollars ter beschikking stellen. Dat zei VN-chef voor humanitaire zaken Mark Lowcock maandag.

In Genève riep Lowcock de VN-lidstaten ook op om het geweld in het gebied te helpen beëindigen. Hij sprak daar op een bijeenkomst om geld in te zamelen voor de strijd tegen de ebola-uitbraak in Congo.

Virus bij priester

Sinds het begin van de ebola-uitbraak in Oost-Congo, iets meer dan een jaar geleden, heeft de virusinfectie nu ook de miljoenenstad Goma bereikt. Bij een priester die zondag in Goma aankwam, is ebola vastgesteld, zei het ministerie van Volksgezondheid zondagavond.

Ebola
Lees ook:
Ebola bereikt Oeganda: 5-jarig jongetje bezwijkt aan virus

Het risico van verspreiding in de stad wordt 'laag' ingeschat, omdat de patiënt snel was geïdentificeerd en geïsoleerd. Ook is de patiënt naar een behandelcentrum in Butembo gebracht.

Ergste uitbraak tot nu toe

Tot nu toe zijn in totaal 2489 mensen met ebola besmet, 1665 mensen zijn al aan het virus gestorven. Na de verwoestende epidemie in West-Afrika in 2014 en 2015, met meer dan 11.000 doden, is dit de ergste uitbraak van ebola tot nu toe.

Vanwege het geweld in de provincies Noord-Kivu en Ituri is het moeilijk om het virus onder controle te brengen. Gewapende groepen vallen medisch personeel aan of verspreiden geruchten over hen. Bovendien is de bevolking sceptisch over hulpverleners en de medische zorg.

Geweld
Lees ook:
Geweld tegen ebola-hulpverleners: 'Iedereen is bang, maar we doen ons best'