RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Buitenland

Recent geweld Papoea-Nieuw-Guinea 'verandert alles', premier dreigt met doodstraf

James Marape, de premier van Papoea-Nieuw-Guinea. Beeld © AFP

"Het is een van de droevigste dagen van mijn leven", schreef James Marape, de premier van Papoea-Nieuw-Guinea. In de regio waar hij vandaan komt zijn vorige week zeker zestien vrouwen en kinderen op gruwelijke wijze vermoord. Marape dreigt om voor het eerst in tientallen jaren de doodstraf op te leggen.

Human Rights Watch noemt de moorden 'weerzinwekkend'. Elaine Pearson, die voor de mensenrechtenorganisatie Oceanië overziet, vertelt RTL Nieuws dat het laat zien hoe het stammengeweld vrouwen en kinderen raakt. "Het gaat onverminderd door", waarschuwt ze.

"De daders van dit soort geweld moeten verantwoording afleggen en berecht worden", zegt Pearson. "Maar niet door ze de doodstraf op te leggen, waar Marape mee gedreigd heeft."

'Ik kom je halen'

Premier Marape is woedend over de slachting en hij richt zich in een bericht op Facebook tot de daders: "Jullie tijd zit erop. Ik leg alleen nog verantwoording af aan de onschuldigen die door jullie vermoord worden." En daarna: "Ik kom je halen", waarschuwt de politicus die sinds mei aan de macht is.

Machtsmisbruik politie

De doodstraf staat in het wetboek van Papoea-Nieuw-Guinea en kan dus opgelegd worden, maar dat is al meer dan een halve eeuw niet meer gebeurd.

Human Rights Watch schrijft in zijn meest recente rapport over het land dat geweld en politieke onrust sinds de verkiezingen van 2017 enorm zijn toegenomen. Het land gaat gebukt onder corruptie, gendergerelateerd geweld, aanvallen op journalisten en activisten en machtsmisbruik door de politie.

Het Rode Kruis in Papoea-Nieuw-Guinea zegt erg bezorgd te zijn over de verhalen dat er vrouwen en kinderen vermoord worden. "We roepen alle partijen op om zich niet op mensen te richten die niet direct bij het conflict betrokken zijn."

Philip Pimua was getuige van de slachting

Hij leidt een medisch centrum in Karida, het dorp dat vorige week maandag werd overvallen. Philip Pimua was er op dat moment en vertelt bij The Guardian dat acht kinderen in de leeftijd van 1 tot 15 en acht vrouwen zijn vermoord. Twee van de vrouwen waren volgens hem zwanger.

De aanval op het dorp begon om 06.00 uur, vertelt Pimua. "Als ik 's ochtends opsta, maak ik altijd meteen een vuurtje in de keuken, maar deze keer hoorde ik geweerschoten." Hij zag daarna dat er huizen in brand stonden. "Daardoor wist ik dat er al vijanden in het dorp waren."

Pimua vluchtte en verstopte zich in de bosjes. "Toen ik rond 09.00 uur of 10.00 uur terugkwam, zag ik in stukken gehakte lichamen en afgebrande huizen", zegt hij.

"Ik kende alle slachtoffers", vertelt Pimua. "Ze waren in stukken gehakt. Sommige lichaamsdelen konden we niet meer herkennen. We herkenden alleen gezichten, maar benen en handen…." De geweren en messen die volgens hem gebruikt waren bij de aanval, lagen er ook nog. 

Volgens Pimua is de aanval op zijn dorp de ergste aanval uit de geschiedenis van Papoea-Nieuw-Guinea. Het land ten oosten van Indonesië heeft de laatste jaren veel te maken gehad met geweld.

'Alles is veranderd'

Het dodental loopt in verschillende meldingen en berichten nogal uiteen. Bryan Kramer, de minister die verantwoordelijk is voor de politie in het land, heeft het over 23 vrouwen en 9 kinderen die omgekomen zijn. Hij zegt dat er vorige week op andere plekken ook moorden zijn geweest.

"Gevechten tussen verschillende groepen zijn geen nieuw verschijnsel in Papua-Nieuw-Guinea", schrijft Kramer in een statement. "Het is wel altijd zo geweest dat ouderen, vrouwen en kinderen er buiten gehouden worden." Volgens de minister is sinds vorige week dus 'alles veranderd'.

Hij schrijft dat het allemaal deel uitmaakt van een conflict dat al zeker twintig jaar loopt. Volgens Kramer is het wraakactie op wraakactie op wraakactie.

Kinderen
Lees ook:
Kinderen en zwangere vrouwen vermoord bij bloedbad Papoea-Nieuw-Guinea

Drones en satellieten

De minister is samen met de gouverneur van de regio op bezoek geweest in het dorp van de laatste slachting. "Sindsdien zijn de moorden gestopt en lijkt het erop dat de schuldigen zijn gevlucht."

Kramer belooft dat het leger en extra politie ingezet worden om het gebied te beveiligen en verdere escalatie van het geweld te voorkomen. "Er ligt een plan om met behulp van drones en satellieten de schuldigen op te sporen en op te pakken." Ook komt er een inlichtingeneenheid om informatie in de verschillende gemeenschappen te verzamelen.