NOS Nieuws

Politie: diverser maken van het korps zeer moeilijk

De portefeuillehouder diversiteit bij de Nationale Politie herkent zich "zeer goed" in de kritiek dat vrouwen, homo's en agenten met een niet-westerse achtergrond zich binnen de eigen politieorganisatie niet altijd veilig voelen.

Politiecoach Carel Boers zei vandaag in NRC Handelsblad dat de korpsleiding meldingen over misstanden als seksuele intimidatie en aanrandingen consequent negeert. "De norm wordt gesteld door blanke, oudere heteromannen", zei hij. Dat leidt ertoe dat agenten "zich op het politiebureau vaak veel onveiliger voelen dan bij de uitoefening van hun taak op straat".

"Een groot aantal punten herken ik zeer goed", zegt portefeuillehouder Lute Niewerth in een reactie tegen de NOS. "Een aantal collega's in ons korps voelt zich niet welkom en op bepaalde punten buitengesloten. Dan heb ik het met name over collega's met een homoseksuele of niet-westerse achtergrond."

Lute Niewerth

Volgens Niewerth probeert de politie dit probleem al zo'n twintig jaar aan te pakken. "Maar ik kan u verzekeren, het is heel moeilijke problematiek waar we mee bezig zijn." De toenemende diversiteit bij de politie leidt er volgens hem toe dat agenten elkaar niet meer automatisch op alle punten aanvoelen en begrijpen.

Als er sprake is van discriminatie, pesten en uitsluiting zal de leiding niet schromen om scherp en hard op te treden, zegt Niewerth. "Maar als je wilt straffen moet je het kunnen aantonen. Dat is best ingewikkeld."

Inlevingsvermogen

De politiebond NPB kreeg vandaag honderden reacties binnen, ook van mensen die de kritiek onderschrijven. Toch komt regelrechte discriminatie of pesterij niet heel veel voor, meent Niewerth. "Ik wil dat niet bagatelliseren, maar als je het hebt over incidenten, hoe oud zijn die dan? Elk incident is er een te veel, maar als er veel incidenten zijn verbaast mij dat niet, want er zijn gelukkig heel veel collega's met een diverse achtergrond die soms al dertig jaar bij de Nationale Politie werken."

Volgens Niewerth is gebrek aan inlevingsvermogen een vaker voorkomend probleem. "Als je wit bent en westers opgevoed is het soms moeilijk om in te voelen wat de problemen van een ander zijn." Dat leidt tot woede en onbegrip. Belangrijk is volgens hem dat je daar met elkaar over praat.

Positief vindt Niewerth dat agenten met een diverse achtergrond in tal van functies zijn ingestroomd. "Bij de top loopt dat nog iets moeilijker. Ik zou daar graag een versnelling zien en dat wil de korpsleiding ook."

'Weinig verandering'

Cultureel antropoloog Sinan Çankaya promoveerde in 2011 op de integratie en uitsluiting van etnische minderheden in de politiecultuur en is adviseur diversiteitsmanagement. Uit recente wetenschappelijke publicaties blijkt volgens hem dat er sindsdien weinig is veranderd.

"Vrouwen, homoseksuelen en migranten vallen buiten het ideaalbeeld van de witte heteroman en moeten permanent bewijzen dat ze een goede agent zijn", zegt Çankaya. "Dat uit zich in opmerkingen en grappen die soms ronduit racistisch zijn."

Agenten met een migratieachtergrond krijgen ook nog eens te maken met wantrouwen, zegt hij. "Ben jij loyaal aan de politie of de veronderstelde eigen etnische groep?" Dat wantrouwen is er bij witte agenten op straat, maar ook bij het middenmanagement en het hoger kader.

Schrale opvatting

Volgens Çankaya los je de problemen niet op door bij de instroom van nieuwkomers extra aandacht te hebben voor diversiteit. Daar wordt nu heel erg op gehamerd, maar Çankaya noemt dat een "schrale opvatting" van wat er moet gebeuren.

Als je een succesvol diversiteitsbeleid wil nastreven, moet je je juist richten op de witte heteroseksuele meerderheid die er al jaren zit, denkt hij. "Zij moeten zich openstellen voor nieuwe ideeën en een veranderende samenleving. Het korps moet mee veranderen."

Dat bereik je volgens Çankaya door mensen in de top en het kader daaronder verantwoordelijk te maken voor diversiteitsbeleid, ook mensen die denken: integriteitsbeleid gaat niet over mij.

"Als dat niet gebeurt, krijg je een draaideur-effect", zegt Çankaya. Je haalt dan volgens hem wel nieuwe diverse agenten binnen, maar die raken dan ontmoedigd en zullen de organisatie snel weer verlaten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl