RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Economie

Vergunning 129 boerenbedrijven vernietigd door stikstofbesluit

129 veehouderijen raken verleende vergunning kwijt. Beeld © ANP

Tientallen veehouderijen zijn hun vergunning kwijtgeraakt, nu de Raad van State het zogeheten PAS-besluit heeft vernietigd. Dat betekent dat de boerenbedrijven niet kunnen uitbreiden.

In mei besloot de Raad van State dat het stikstofbeleid van Nederland in strijd is met de Europese regels. Er ging een streep door het PAS, het Programma Aanpak Stikstof. 

Bedrijven mochten onder het PAS toch bouwen wat ze wilden bouwen, al zorgde het - volgens de Europese regels - voor teveel stikstofuitstoot. Als er in de toekomst maar natuurherstel plaatsvond, kon er volgens het PAS toch gewoon gebouwd worden. En dat mocht dus niet. 

Al snel werd duidelijk dat honderden projecten daardoor in de knel komen. 

Stikstofbesluit:
Lees ook:
Stikstofbesluit: honderden overheidsprojecten in gevaar

Bij 129 veehouderijen is de verleende vergunning aangevochten op basis van de Natuurbeschermingswet. Die verliezen nu de verleende vergunning

De Raad van State had 180 zaken tijdelijk gepauzeerd tot er duidelijk was over wat er ging gebeuren met het PAS. In bijna alle zaken is nu uitspraak gedaan, meldt Boerderij.nl. Die zaken gingen over natuurvergunningen voor het (uitbreiden van) veehouderijen of over het weiden van vee of bemesten van percelen. 

Dat betekent dat boeren niet kunnen uitbreiden. Boeren die alvast aanpassingen hebben gedaan aan het bedrijf, omdat ze ervan uitgingen dat de vergunning toch al definitief was, moeten hun aanpassingen terugdraaien. 

1500
Lees ook:
1500 bouwprojecten op losse schroeven door stikstofuitspraak

Meer dan 1500 projecten in gevaar

Het stikstofbesluit heeft zeer grote gevolgen voor de politiek, provincies, gemeenten en ondernemers. Uit een rondgang van RTL Nieuws blijkt dat meer dan 1500 projecten onzeker zijn geworden. 

Procedures zijn stilgelegd en vergunningen moeten opnieuw worden bekeken. Het gaat minimaal om 1571 procedures, maar Zeeland, Zuid-Holland en Flevoland konden geen cijfers geven. Waarschijnlijk ligt het werkelijke aantal nog hoger. 

Grote paniek in Den Haag en wel hierom

03:42