Barry wordt probleem voor New Orleans

Barry wordt probleem voor New Orleans

Raymond Klaassen
Raymond Klaassen
Raymond Klaassen 11 juli 2019 14:22 uur
Laatste update: 12 juli 2019 09:53 uur
Eerder deze week schreven we al dat het zou gaan borrelen in de Golf van Mexico. Inmiddels is de storing een tropische storm geworden met de naam Barry. Mogelijk dat Barry later deze week ook nog aanzwelt tot een orkaan.

Barry nu nog een tropische storm

De laatste verwachting van het Hurricane center
De verwachte neerslaghoeveelheden. 1 inch is 2,54 cm

De afgelopen uren heeft het lagedrukgebied zich ontwikkelt tot tropische storm Barry boven de Golf van Mexico waar het zeewater ruim 30 graden is. Dergelijk warm zeewater is ideaal om het systeem verder te voeden. Barry trekt zeer langzaam in een noordwestelijke richting en de verwachting is dat de storm nog aanzwelt tot een orkaan vlak voordat deze aan land gaat in de loop van zaterdag.

Water, overal water

Louisana, Missisissippi en Alabama liggen in de gevarenzone. De kuststrook krijgt te maken met enorm veel regen en aan de oostkant van Barry komt een forse stormvloed op gang waarbij er enorm veel water wordt gestuwd richting het vasteland. Daarnaast is er de afgelopen dagen al heel veel water gevallen waardoor met name in delen van New Orleans en omgeving de boel al flink blank staat. 

De Mississippi rivier staat ondertussen ook al maandenlang zeer hoog en de afgelopen dagen is er door de hevige regenval weer veel water bijgekomen. De verwachting is dat de rivier wel eens de hoogste waterstand van deze eeuw kan bereiken. De komende dagen ontstaat er een zeer precaire situatie waarbij New Orleans van drie kanten door het water wordt aangevallen. Vanaf zee, vanuit de lucht en vanuit het binnenland. In het zwaarst getroffen gebied kan nog 300-400 mm water vallen bovenop het water dat al is gevallen. De verwachte stormvloed kan lokaal oplopen naar 1.5 tot 2.0 meter. Al het water dat op het land valt of al aanwezig is kan niet worden afgevoerd door de stormvloed die haaks op het afvoerwater staat. Men vreest dan ook voor grote overstromingen. Berekeningen laten nu zien dat het water vrijwel net zo hoog kan komen als de de laatste punten in de dammen en waterkeringen die New Orleans moeten beschermen tegen het Mississippi water. Mocht Barry nog iets forser uitpakken dan de laatste verwachtingen dan kan dat desastreus worden voor de stad.

De Lake Borgne dam, onderdeel van het HSDRRS

Overstromingen

New Orleans heeft na Orkaan Katrina in 2005 een nieuwe bescherming gekregen. Een nieuw systeem van dammen, pompen, muren en sluizen, het HSDRRS dat over een lengte van ruim 200 km de stad moet beschermen tegen een stormvloed die eens in de honderd jaar kan voorkomen. Dit systeem kan feitelijk de verwachte stormvloed van Barry met gemak aan, maar de vraag is of de combinatie van een overvolle Mississippi rivier en een stormvloed niet teveel wordt. De afvoerkanalen (de levees) van de rivier kunnen vollopen met zeewater dat door de stormvloed steeds verder het land wordt ingestuwd. Het rivierwater kan zo niet weglopen en het waterpeil stijgt nog verder met alle gevolgen van dien.

Inmiddels wordt mensen aangeraden het risicogebied te verlaten. De noodtoestand is al uitgeroepen voor het gebied. Bij orkanen en tropische stormen is water altijd het grootste gevaar. De meeste doden vallen bij deze natuurrampen door verdrinking.

Alle laatste verwachtingen van het National Hurricane Center vind je hier.

Files en vertragingen