Direct naar artikelinhoud
CommentaarTrump en Darroch

Groot-Brittannië dreigt langzaam een kolonie van Trump-land te worden

De rel tussen de president Trump en de Britse ambassadeur in Washington luidt een nieuw tijdperk in.

Kim Darroch en Donald Trump.Beeld AFP

Met een paar woedende tweets heeft president Trump de Britse ambassadeur in Washington ten val gebracht. Kim Darroch diende woensdag zijn ontslag in, nadat Trump hem een ‘opgeblazen dwaas’ had genoemd en had laten weten dat het Witte Huis geen zaken meer met hem wilde doen.

Daarmee reageerde de snel ontplofbare president op uitgelekte ambtsberichten van de ambassadeur waarin deze Trump ‘incompetent’ en ‘onzeker’ noemde. Om het Darroch nog even in te wrijven trok het Witte Huis meteen een uitnodiging aan de Britse topdiplomaat in.

Zo’n oorlogsverklaring is ongehoord in het diplomatieke verkeer, te meer daar Trump ongetwijfeld ook regelmatig ongezouten observaties van Amerikaanse diplomaten over andere leiders onder ogen krijgt. Dergelijke ondiplomatieke, vertrouwelijke analyses horen nu eenmaal tot het werk van je ambassadeurs.

Het komt er feitelijk op neer dat Trump nu bepaalt wie er wel en wie er niet gezant mag worden aan zijn hof. Maar die ruimte werd hem gegund door Boris Johnson, de voormalige minister van Buitenlands Zaken die nu op weg is de nieuwe Britse premier te worden. Uit vrees Trump voor het hoofd te stoten, durfde Johnson in een televisiedebat niet achter de ambassadeur te gaan staan.

Dat was voor Darroch het signaal dat zijn positie onhoudbaar was geworden. De juichende reacties uit het kamp van de brexiteers op Darrochs vertrek zijn een veeg teken voor de Britse diplomaten: kennelijk zijn de brexiteers erop uit de ­diplomatieke dienst te politiseren.

Maar het is vooral een teken wat de Britten te wachten staat nu ze zich opmaken hun EU-partners de rug toe te ­keren. Om de eventuele schade van een ‘no deal’-scheiding te compenseren, zijn ze totaal afhankelijk van de gunsten van Trump. Die belooft de brexiteers een voordelig handels­akkoord, maar dat wordt uiteraard wel een akkoord op Trumps voorwaarden. Als zakenman weet hij maar al te goed wanneer zijn onderhandelingspartner met de rug ­tegen de muur staat.

Ooit was Amerika een kolonie van de Britten, maar nu dreigt Groot-Brittanië een kolonie van Trump-land te worden.