De ‘race to the bottom’: nu ook rommelobligaties met negatieve rente

Een uitgifte van Italiaanse staatsobligaties met een looptijd van 50 jaar is dinsdag zes keer over-ingeschreven. Ondanks dat er een rente van amper 2,9% op werd beloofd, vlogen de obligaties de deur uit. Er was ruim zes keer meer vraag naar het papier dan er aanbod was.

Italië – een jaar geleden door analisten nogeen blijvende bedreiging voor de eurozone‘ genoemd – kon zo 3 miljard euro ophalen, terwijl het in één keer ook 18 miljard euro had kunnen vangen. Dat die obligaties niet tijdig of misschien zelfs nooit terugbetaald zullen worden (ze komen in 2069 op vervaldag), lijkt investeerders niet te kunnen storen.

De voorbije jaren bleek enkel de ECB kandidaat om Italiaans staatspapier op te kopen, maar dat is nu veranderd. Het geeft enkel aan in welke mate investeerders zich bereid tonen om werkelijk alles op te kopen dat nog maar enig rendement biedt. De rente op Italiaans staatspapier blijft dus dalen. Wie voor 2 jaar aan Rome leent, moet sinds vorige week geld bijleggen. Eerder werden ook al Spanje en Frankrijk lid van de negatieve renteclub.

Ook obligaties met langere looptermijnen brengen nog amper iets op. Oostenrijks staatspapier met een looptermijn van 100 jaar brengt 1,15% rente op. Wie zijn geld voor 50 jaar aan de Zwitserse staat toevertrouwd krijgt exact 0,01% rente.

14 rommelobligaties hebben negatieve rente

Omdat men er van uitgaat dat de ECB de komende maanden een nieuw programma van kwantitatieve versoepeling of QE zal opstarten, krijgen steeds meer zogenaamde junk bonds een negatieve rente mee. Een privilege dat tot voor kort enkel was weggelegd voor uiterst veilige bedrijven. 

Junk bonds worden ook rommelobligaties genoemd, een term die gebruikt wordt om aan te duiden dat het wel degelijk om een risicovolle investering gaat. In normale tijden betalen deze obligaties een hoog rendement uit. Maar daar komt onder impuls van de immer dalende rente nu ook een einde aan. Wie een negatieve rente accepteert vindt met andere woorden dat ie beter af is met 99 eurocent binnen pakweg 10 jaar dan met 1 euro vandaag.

Het gaat ondertussen om obligaties van 14 bedrijven, vergeleken met nul bij het begin van dit jaar. De volledige lijst staat hier.

Meer