Direct naar artikelinhoud

Oostenrijkse politie onderzoekt 'georganiseerde aanranding' op Nieuwjaarsdag

De Oostenrijkse politie is op zoek naar 'buitenlandse mannen' die zeker 18 vrouwen onzedelijk hebben betast in Innsbruck tijdens de nieuwjaarsviering. Dit heeft de politie bevestigd na berichten in Oostenrijkse media. 'We hebben dit nog nooit eerder gezien', stelt een politiewoordvoerder. 'Ik kan mij niet zo'n georganiseerde aanval op deze schaal herinneren.'

De Nieuwjaarsviering in Wenen.Beeld EPA

De vrouwen die aangifte hebben gedaan, zeggen dat ze op het Marktplein in het centrum van de stad zijn aangerand. Op het plein vond op dat moment een concert plaats met afsluitend een grote vuurwerkshow. Er waren zo'n 25 duizend personen op het evenement afgekomen.

De aangiften komen een jaar na de massale aanranding en beroving van honderden vrouwen in Keulen, ook al tijdens de nieuwjaarsviering. De verdachten waren daar voornamelijk mannen met een Noord-Afrikaans en Arabisch uiterlijk. De Keulse politie probeerde zondag een herhaling te voorkomen door 650 mannen, voornamelijk Noord-Afrikanen, in de gaten te houden.

Volgens de slachtoffers in Innsbruck werden ze plotseling door de groep mannen omsingeld, aangevallen en betast. Het zou gaan om zo'n tien mannen. Ook probeerden ze de vrouwen te kussen. 'Ze dansten rond de slachtoffers en ze grepen zomaar hun borsten of ze staken hun handen tussen de benen van de vrouwen', aldus politiewoordvoerder Ernst Kranebitter over de aangiftes van de slachtoffers. 'Het is zeker dat de mannen van buitenlandse afkomst waren.'

Twitter bericht wordt geladen...

Etnisch proflleren

Heeft de Keulse politie zich tijdens Oud en Nieuw schuldig gemaakt aan etnisch profileren of heeft ze juist een herhaling van de gebeurtenissen van het jaar ervoor voorkomen door zich te richten op één groep, de 'Nafri's'? Lees dit artikel over de ophef die in Duitsland is ontstaan over de actie van de politie.

Herhaling

De slachtoffers en ooggetuigen zeggen dat het ging om twintigers en dertigers met een getinte huid, sommigen met een baard, maar dat hun nationaliteit niet bekend is. Ook spraken de aanvallers Engels en gebrekkig Duits. 'We hebben video's, maar die zijn van slechte kwaliteit', aldus de woordvoerder van de politie. Ook hebben de slachtoffers foto's gemaakt van de mannen, maar die hebben de politie tot nu toe niet geholpen om de verdachten op te sporen.

In diverse Oostenrijkse steden waren veiligheidsmaatregelen genomen om een herhaling van Keulen te voorkomen, maar ook om terreuraanslagen zoals die op een kerstmarkt in Berlijn - in de week voor Kerst - te voorkomen. In Wenen werden zesduizend pocketalarms uitgedeeld op Oudjaar. In Innsbruck was dit niet het geval.

Twitter bericht wordt geladen...