Media & TV

Turks Openbaar Ministerie start nieuwe zaak tegen Ebru Umar

11-07-2019 16:34

Het Turks Openbaar Ministerie opent een nieuwe zaak tegen columniste en schrijfster Ebru Umar. Aanleiding: ‘belediging van het Turkse volk via uitingen op Twitter, in columns en interviews’. Dat schrijft Umar in haar Metro-column donderdag. De zaak begint na de zomer.

Het proces is gebaseerd op aangiftes gedaan door een viertal in Nederland woonachtige Turken. Umar – die het viertal verderop in de column bij naam noemt – schrijft:

“Een stel NSB-Turken, de mislukte nageboorte van gastarbeiders die Turkije ontvluchtten om hier in een liberaal land hun kinderen alle kansen te geven die ze in Turkije zouden mislopen, zet vanuit Nederland de Turkse rechtbank opnieuw aan het werk.”

Het is inmiddels de vierde zaak die tegen Umar loopt, eerdere gingen onder meer over het beledigen van de Turkse president Erdogan. Umar werd in 2016 in haar buitenhuis in Turkije gearresteerd vanwege kritiek op Erdogan. Ze mocht wekenlang het land niet verlaten.

Op haar column na maakt Umar zich verder niet druk over deze nieuwe zaak zegt ze tegen TPO in een nadere toelichting:

“Nee joh, ik ben aan het verbouwen moet je weten. Dat is verschrikkelijk hard werken. Daarom ben ik nu as we speak schoenen aan het kopen ter ontspanning. Waarbij je mij dus nu stoort. Maar serieus, ik zie het allemaal wel.”

Waarvan akte.

Lees ook – Ebru Umar zet VVD Kamerlid Dilan Yesilgoz recht: ‘Rot op met je opportunisme’