Direct naar artikelinhoud

Grapperhaus wil minder festivals in Nederland

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid pleit in zijn strijd tegen drugscriminaliteit voor minder festivals in Nederland. Volgens de minister kan de politie het grote aantal feesten niet aan, zegt hij in een interview met De Telegraaf.

Minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid (CDA).Beeld ANP

Er worden in ons land jaarlijks 1100 festivals georganiseerd en alle bezoekers controleren op pillen of coke is volgens Grapperhaus niet meer te doen. “We hebben met elkaar afgesproken: als je op een festival met een gebruikershoeveelheid wordt aangetroffen kom je er niet in. Als het meer is, ga je mee met de politie. Als we dat zouden handhaven, zou je nog eens wat gaan zien.”

De minister vindt dat ‘je met elkaar kritisch moet zijn en moet zeggen: kunnen we dit met zijn allen aan?’ Hoe Grapperhaus het aantal festivals wil terugschroeven en hoeveel feesten de politie volgens de minister wel aankan, zegt hij niet.

Organisatoren festivals boos om uitspraken Grapperhaus

Festivalorganisator Mojo heeft verbolgen gereageerd op de uitspraken van minister. “Het is wel heel erg kort door de bocht om het drugsprobleem bij de festivals te leggen,” reageert een woordvoerster van Mojo. Drugsgebruik is volgens haar overal: “Ga de stad in, kijk eens wat daar allemaal gebeurt. Het is wel erg stigmatiserend om nu de festivals aan te pakken.” Het ministerie laat inmiddels weten dat ‘minder festivals’ geen beleid gaat worden.

 Directeur Eric van Eerdenburg van driedaags festival Lowlands (ook van Mojo) stelt dat Grapperhaus zich beter kan richten op de bron. “Dat zijn de drugslabs.” De festivaldirecteur noemt het ‘zo makkelijk om een maatschappelijk probleem af te wentelen op de festivals’.