vrijdag , april 26 2024

Broeinest Urk: verschillende lijntjes met Marokko

Een grap over ‘kogelvis’ ligt voor de hand, maar op Urk kunnen ze er niet om lachen. Het vissersdorp aan de Zuiderzee, waar de godsdienst nog altijd zwaar in de kotters hangt, wordt steeds vaker in verband gebracht met internationale drugshandel. In juli vorig jaar ging het over drugskotter Z181 van Johannes N., die zich had laten inhuren door de Mocro Maffia: “die N. weet niet ik heb granaten liggen ik gooi op die kanker huis van hem.”

In oktober vorig jaar hadden we ‘t over een partij cocaïne van 653 kilo die in Toulouse door de Franse politie is onderschept. Volgens de Franse krant Le Figaro zaten de drugs verstopt in een vrachtwagen in een lading bevroren vis. Twee Finnen zijn aangehouden. Douaniers waren bezig met het controleren van geparkeerde vrachtwagens op een ‘aire’ langs de A61. Tussen de vis werden vijftig dozen cocaïne gevonden. De lading kwam uit Sines, in het noorden van Portugal en had volgens een bron van de krant als eindbestemming Urk. “Officieel moesten de twee Finnen zorgen voor een eenvoudige reis tussen twee visbedrijven,” aldus Le Figaro.

De vis zou bestemd zijn voor een bedrijf op Urk dat bevroren vis uit Marokko haalt, met een eigen vrachtwagen, en dat distribueert aan de groothandel in Nederland. Ik heb contact gehad met de Marokkaanse eigenaar, maar volgens hem was het allemaal een misverstand: de smokkelaars hadden lege dozen van zijn bedrijf gebruikt om de drugs in te transporteren.  

Drie weken geleden werd er een granaat gevonden bij een ander visbedrijf van Marokkanen op Urk: Alami Vis. In een reportage in De Stentor staat dat de Emmeloordse familie El Hammouchi al langer wordt bedreigd: twee maanden geleden is een poging tot brandstichting ondernomen bij de Porsche van de familie en vorig jaar is de zoon bedreigd door drie mannen met een vuurwapen. De politie “tast nog altijd in het duister.”

Zoon Ilias werd door drie mannen bedreigd met een vuurwapen bij zijn autohandel op Urk en verder is er een conflict met een oud-compagnon over een achterstallige betaling van 15.000 euro. Het visbedrijf is eigendom van Alami El Hammouchi en zijn (van Urk afkomstige) vrouw. De twee zijn recent gescheiden.

In 2013 was er een ernstig incident met de toen 56-jarige werknemer A.B. die verhaal kwam halen bij Alami vanwege achterstallige betalingen. Hij draaide door en stak zijn baas met een schaar.

Vorig bericht over drugskotter staat hier

Vorig bericht over ‘de bevroren vis’ staat hier

Check Also

Hendrik Jan Korterink (15 mei 1955 – 6 april 2020)

Vandaag is Hendrik Jan Korterink (1955-2020) overleden. Hij was niet alleen grondlegger van deze site, …

15 comments

  1. Mag ik iets vragen HJ jij schrijft zelfden objectief ergens over ook schemert er altijd negativiteit uit over godsdienst heb je slechte ervaringen gehad in je jeugd met de pastoor?

    Beste Achmed,

    Nee hoor, maar als het gaat om misdrijven in plaatsen die als christelijk bolwerk bekend staan wordt daar altijd wel even fijntjes naar verwezen. Door alle journalisten van alle media.

    Hendrik Jan

    • Daarmee laat je doorschemeren dat jij dat dus ook doet. En ben je dan een goede journalist of ben je dan een sensatiemaker/zoeker?

      • Ik vind HJ een goede want als een gemeenschap waar de dominee regeert blind is voor zaken die om ze heen gebeurt zijn ze schijnheilig.

        Christenen moeten zich ervan bewust zijn, dat hun lichaam het eigendom van God is en een tempel van Zijn Geest en dat daarom overmatig gebruik van alcohol slecht is voor lichaam en geest. Dit geldt voor ieder mens en is voor een gelovige niet te verantwoorden tegenover God.
        Op dezelfde wijze dienen wij onze houding te bepalen tegenover het gebruik van drugs. Hieraan kan worden toegevoegd, dat kinderen Gods zich juist ervan bewust moeten zijn, dat zij op geen enkele wijze slaven mogen zijn. Juist door hun verbondenheid met hun Heer dienen zij vrij van alle verslavingen te zijn. Ook dienen zij zich bewust te zijn van de lichamelijke en geestelijke gevaren die het gebruik van drugs met zich meebrengt.

        https://www.hetlichtdeslevens.nl/studies/belangrijke-bijbelse-vragen-beantwoord/alcohol-roken-en-drugs/

        • @ Havik. De Bijbel staat slavernij wel degelijk toe. Lees Leviticus er maar eens op na. Er zijn zelfs richtlijnen. Maar ja binnen het Christendom gaan mensen er van uit dat zij de enige ware Christenen zijn en de anderen niet. Kortom, volgens die opvatting mag het.

        • Verslaafd aan het verzamelen van hemelse schatten. ?

    • @Achmed: Wordt een beetje moe van gasten zoals jij die effe poseren. Er is een groot verschil tussen mongolen die roepen “Fuck de Islam/Jews/Christenen” en mensen die als het relevant is geloof erbij halen.
      Heb me als tiener behoorlijk verdiept in de verschillende godsdiensten, omdat ik de verhalen zo mooi en interessant vond … Als je je in de verschillende geloven verdiept zie je de overeenkomsten ook wel copy/paste moraal- & verhaallijnen, verdiep je, je nog verder dan kom je erachter dat het geloof pure bullshit is dat bedacht is om de massa in bedwang te houden. Wat nog erger is dat zodra ik discussies aan ga met “gelovigen” zoals jij je hier terloops presenteert, ik erachter kom dat ze weinig tot geen moer weten over het geloof waar zij zich aan verbonden zeggen te voelen. Het aantal (met name jonge moslims) dat daadwerkelijk de heilige geschriften gelezen heeft is belachelijk klein (geld ook voor christenen trouwens), vandaar dat imams gewoon shit erbij kunnen verzinnen, net als dominees en pastoors.
      Moskeeën (noem geen kerken want die zijn al bijna leeg) zijn verworden tot veredelde thee & praat huizen, waar mannen om maar gespreksstof te hebben omdat ze elkaar zo vaak zien, maar als een stel oude wijven beginnen te lullen over de dochter/nicht of het buurmeisje van, waardoor zo een meisje/vrouw in de problemen komt, omdat, door groepsdruk, vader, broer, oom of neef zich gedwongen voelt om corrigerend op te treden. Die sociale groepsdruk komt overigens ook voor bij joden, alleen moet je niet wagen iets wat als negatief bestempeld kan worden over deze groep zeggen, want dan ben je meteen een anti-semiet. De sociale groepsdruk bij christenen is (afgezien van de bible belt) sinds de jaren 80, snel afgenomen door de leegloop van de kerken.
      Punt is pipo’s als “Achmed” moeten, ondanks dat het in de basis een mooie geloofsstroming is, optiefen met dat met borst vooruit verdedigen van de Islam, want als oprechte gelovige zou je nooit op een site als misdaadjournalist komen (de andere crime-sites staan waarschijnlijk ook onder je vaste tabs opgeslagen), laat staan reageren. Weet dat bijdehand doen op straat en op sociale media vaak werkt, maar er zijn mensen die net zo bijdehand terug kunnen doen en in de praktijk wordt er dan wel heel snel ingebonden.

  2. De vis wordt duur betaald.
    En geloof moeten ze gelijk verbieden op straffe van jarenlange gevangenisstraf !
    Ik neem helemaal niemand nog serieus die zich voordoet als gelovige in mijn ogen zijn ze zwaar gestoord en geestesziek !
    Net als die moslims doen zich voor als heilige bonen maar het merendeel zit zwaar in de drugshandel !
    Ziek zijn ze in hun hoofd !

  3. Wat ik vooral opvallend vind is dat er een verschuiving op Urk heeft plaats gevonden van Turken die in de vis en coke zaten, eind jaren negentig en de Marokanen nu. Woonde toen in Lelystad en echt heel veel Turken werkten toen in de vis op Urk.

    • Turken zijn geen rippers. En onderling straffen zij dat hard en snel af als dat wel gebeurd. Mocros hebben allemaal teveel naar Scarface gekeken.

  4. Echt Finnen of wat ze op geenstijl/dumpert Finnen noemen?

  5. Religieuze lieden in bepaalde kringen hebben geen enkele moeite om datgene te doen wat niet in de Bijbel wordt verboden. “Wat niet in de Bijbel is verboden is, is toegestaan” is de opvatting. Kortom incest, belastingontduiking en noem maar op, het kan allemaal; het is immers niet verboden in de Bijbel. Wat deze lieden vergeten is dat een heleboel zaken nog niet bekend waren toen de Bijbel werd geschreven. Daarnaast is de Bijbel toch echt mensenwerk; maar ook dat wordt ontkend. Religie is geloven wat je wil geloven.

    • Onzin. Hun wil. Niet van de Heer. Wanneer ze de geest niet hebben, zullen zij worden terug gezet op het woord. Is hun vlees zwak. Is hun hart van steen. Hebzucht, zelfzucht. Nee lieverd, ce n’est pas permis. En al helemaal niet uit Zijn naam. Want hoe hebben zij de ander lief gelijk hun eigen? Die de mazen in de wet opzoekt negeert de geest er van.

  6. .@Johan idem dito met de Koran. Wat wil je nu daarmee zeggen?

    • @ Karel. Hetzelfde als in mijn reactie over de Bijbel. Als je de Koran en de Bijbel naast elkaar legt zie je trouwens amper verschil. Grappig genoeg leerde ik dat van een Marrokaan die in een studiegroep zat met een Jood, een Christen en een Islamiet (hij dus). Volgens zijn zeggen worden mensen onder de 50 in de meeste religieuze kringen genegeerd “omdat zij te jong zijn om een mening te hebben”. De arrogantie ten top, naar zijn en mijn idee en al achterhaald sinds eeuwen.

  7. Vis, al jaar en dag belangrijk in de smokkel. Of het nou gaat om uithaal in de vaargeul door kotters, of het importeren van fillet uit ecuador. De snelheid van afhandelen en de mate op controle van vis (was/is) perfect. Ook nog zat uithaal mogelijkheden in antwerpen dus ja…. weinig nieuws overigens. Jammer dat de bakken wel aan de prijs zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *