Start van hoofdcontent

Stad

nl

Gerard Joling haalt ongenadig uit naar Halsema: 'Alles moet bijna weg'

9 juli 2019, 11.22 uur · Aangepast 9 juli 2019, 12.31 uur · Foto: foto jaap

Gerard Joling heeft gisteravond uitgehaald naar burgemeester Femke Halsema. De zanger neemt het haar kwalijk dat het Eurovisie Songfestival volgend jaar niet in Amsterdam wordt gehouden en daar bleef het niet bij. Niet alles wat Joling Halsema voor de voeten werpt is trouwens haar verantwoordelijkheid.

Het stadsbestuur maakte vorige week bekend dat de stad zich niet kandidaat stelt om het Eurovisie Songfestival in 2020 te organiseren. Volgens het college zorgt het festival voor extra druk op de stad. Bovendien heeft geen enkele zaal in de stad ruimte in de agenda, maar daar gelooft Joling niet zo in.

'Ik denk dat mevrouw Halsema er ook niet zo dol op was. Maar die wil heel veel dingen weg uit de stad. Die wil de bootjes weg, de auto's weg, die wil dure parkeerdingetjes hebben, ze wil de I Amsterdam-letters weg hebben, ze wil het Songfestival weg. Kan je die vrouw nog wel vertrouwen?', briest Joling bij Eva Jinek aan tafel (vanaf minuut 50).

Lees ook: Burgemeester Halsema: 'Songfestival welkom in Amsterdam'

Beschuldigingen onterecht
De beschuldigingen aan het adres van Halsema zijn echter niet terecht, omdat de punten die Joling opnoemt het beleid is van het stadsbestuur. Dat merkt ook citymarketing-expert Frits Huffnagel terecht op tijdens het gesprek.

'Ik denk om eerlijk te zijn dat de burgemeester het nog wel leuk had gevonden', aldus Huffnagel. 'De eerste reactie van de burgemeester was namelijk; het Songfestival is welkom. Volgens mij is het probleem dat kneiterlinkse stadsbestuur wat je in Amsterdam hebt. Als burgemeester staat ze boven de partijen. GroenLinks en SP zeiden meteen dat ze het niet wilden.'

'Ik merk er niets van', reageert Joling. 'Er hangt bij haar wel een heel ding omheen. De Wallen moeten weg, alles moet bijna weg.'

Lees ook: Ziggo Dome of de RAI: waar zou het Songfestival kunnen plaatsvinden?

Vijf steden
Inmiddels zijn er nog vijf steden in de race voor het organiseren van het internationale muziekevenement in mei volgend jaar. Rotterdam, Utrecht, Maastricht, Den Bosch en Arnhem. Volgens Joling heeft Rotterdam de beste kaarten in handen.