RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

'Politie verspreidde foto's 'gevaarlijke' patiënt Den Dolder om mediahype'

Forensisch psychiatrische kliniek Fivoor in Den Dolder. Beeld © ANP Foto

De foto's en het signalement van psychiatrisch patiënt Peter M. werden verspreid onder invloed van een 'mediahype'. Dat zegt een bestuurder van de kliniek Fivoor in Den Dolder. Het opsporingsbericht was volgens hem onnodig.

Dat zegt Erik Masthoff tegen de Volkskrant. Vorige maand werden de foto en het signalement van M. verspreid door de politie, nadat hij niet was teruggekeerd van verlof. Hij zat in dezelfde kliniek als Michael P., de moordenaar van Anne Faber.

'Levensgevaarlijke'
Lees ook:
'Levensgevaarlijke' psychiatrisch patiënt is zoek: wel of geen opsporingsbericht?

M. werd gezien als gevaarlijk als hij geen medicatie zou krijgen. Op het moment dat die medicijnen bijna waren uitgewerkt, besloot de politie om de gegevens vrij te geven. M. werd snel daarna opgepakt.

Volgens Masthoff was de paniek rond de verdwijning van Peter M. onnodig. Jaarlijks komen volgens hem tussen de 2000 en 3000 mensen niet terug van verlof. Het gaat dan vooral om niet-forensische patiënten. Bestuurders van de kliniek zeiden direct al dat M. niet als gevaarlijk werd beschouwd.

Te boek als gevaarlijk

"De ontzettende hype die ontstond heeft ertoe bijgedragen dat de politie dat opsporingsbericht heeft geplaatst", zegt Masthoff. "Het gevolg is naar mijn mening dat deze niet-gevaarlijke patiënt nu met zijn foto op internet staat, en te boek staat als zeer gevaarlijke meneer.

De politie zegt in de krant zich niet te hebben laten leiden door een mediastorm. De beslissing om een opsporingsbericht te verspreiden is 'weloverwogen' genomen. De aanleiding was dat de medicijnen van M. bijna waren uitgewerkt.

Directeur kliniek Den Dolder: 'Snap dat ik op het matje word geroepen'

03:08
Vanwege de ontsnapping van M. werden de directeuren van de kliniek op het matje geroepen door minister Dekker.