RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Politiek

Eerste presidentskandidaat in Verenigde Staten geeft er de brui aan

Eric Swalwell. Beeld © AFP

25 Democratische politici probeerden de nieuwe president van de Verenigde Staten te worden. Nu is er eentje minder, want Eric Swalwell heeft zich teruggetrokken. Hij is de eerste Democraat die de strijd om '2020' opgeeft.

De kans is groot dat je nooit van Eric Swalwell hebt gehoord. Hij kwam in de opiniepeilingen nooit boven de 1 procent uit, meldt de website FiveThirtyEight. Hij is nu wel de eerste van de 25 kandidaten die ermee stopt.

Welke
Lees ook:
Welke Democraat kan Trump verslaan?

Swalwell zag er geen heil meer in en heeft besloten om zich te richten op zijn herverkiezing in het Huis van Afgevaardigden. Drie maanden geleden had hij zijn kandidatuur aangekondigd.

Geen weg naar nominatie

Op zijn website zegt Swalwell dat 'de peilingen hebben bewezen dat hij niet de juiste kandidaat was' en dat hij geen manier meer zag waarop hij gekozen kon worden als presidentskandidaat.

De Democraten kiezen hun presidentskandidaat via een serie voorverkiezingen. Tijdens dat proces moeten de 24 kandidaten die er nu nog zijn, teruggebracht worden naar de ene kandidaat die het opneemt tegen president Donald Trump. De landelijke verkiezingen zijn in november 2020.

Een belangrijke reden voor Swalwell om te stoppen is waarschijnlijk het volgende debat tussen de presidentskandidaten. Om daaraan mee te mogen doen, moet hij een bepaald percentage scoren in de peilingen en een aantal donors hebben. Zoals zijn campagne nu ging, had Swalwell niet genoeg.