Politiek

Opiniepeiling Maurice de Hond: D66 nog maar één zetel groter dan PvdD

07-07-2019 09:44

Deze week zien we dat D66 nog maar op 9 zetels staat (-1) en daarmee nog maar 1 zetel groter is dan PvdD (+1).

In het afgelopen Parlementaire Jaar is de PvdA 8 zetels gestegen (naar 19) en FVD 6 (naar 22). De PVV is 7 zetels gedaald (naar 9) en de SP 5 (ook naar 7). De coalitie is 3 zetels gedaald in dat jaar (naar 57).

Op de vraag welke partij of partijen het afgelopen Parlementaire Jaar het beste gedaan hebben, staat FVD bovenaan, gevolgd door VVD, PvdA en GroenLinks.

D66 en SP scoren laag. ChristenUnie wordt, relatief gezien, vaak genoemd.

Opmerkelijk is dat kiezers die nu D66 stemmen, GroenLinks, PvdA en VVD vaker noemen bij deze vraag dan hun eigen partij D66.

  • 44 procent vindt het jammer dat Frans Timmermans geen voorzitter van de Europese Commissie wordt. 11 procent heeft spijt dat hij/zij op 23 mei is opgekomen.
  • 44 procent vindt het goed dat Schiphol de ruimte krijgt om verder te groeien. Over het onderwerp zien we (ook) een grote verdeeldheid onder het electoraat. VVD-kiezers zijn
  • 76 procent voor en GroenLinks- en SP-kiezers met ongeveer 15 procent voor.
  • 48 procent vindt wel dat Prinses Maxima de ontmoeting had kunnen hebben met de Kroonprins van Saoedi-Arabië.

In het rapport van vandaag (pdf) wordt ook onderzocht wat de kiezers vinden van de reactie van de regering op de voorstellen van Commissie Remkes. Er is relatief weinig steun voor het onderzoek naar het mogen stemmen van 16-jarigen. 54 procent had wel een bindend referendum willen hebben. Kiezers van FVD, PVV, SP en 50PLUS willen dat in beduidend sterkere mate dan kiezers van regeringspartijen.

Wegens het reces komt dit onderzoek in principe maar eens in de drie weken. Behalve als er in Nederland belangrijke politieke gebeurtenissen plaatsvinden.