Zo maak je Chinese afhaalmaaltijden in je eigen keuken
Koken & etenFoeyonghai, tjaptjoi en een loempia toe: we eten het maar al te graag, maar bereiden doen we deze Chinese gerechten zelden. Hier wil Kwoklyn Wan, auteur van het kookboek Chinese Takeaway, verandering in brengen.
,,Het is geen interpretatie van hoe ik denk dat de Chinese keuken moet smaken,” vertelt Wan in zijn boek, die precies weet hoe Europeanen hun Chinese gerechten graag eten: hij groeide tenslotte op in de keuken van het Chinese restaurant van zijn vader in Leicester. In zijn boek Chinese Takeaway dat net is verschenen ontrafelt hij de geheimen van onze geliefde Oosterse keuken.
Die typisch Europese smaak kun je ook in je eigen keuken bereiden, weet hij. ,,Dit boek is de heilige graal van veel Chinese afhaalmaaltijden en restaurantgerechten. Het helpt je om gerechten stap voor stap op eenvoudige wijze na te maken.”
Het juiste gerei
Behalve de juiste ingrediënten en receptuur is goede kookgerei essentieel. In het boek worden onder andere een (diepe)wok, het bamboe stoommandje en de Chinese spatel aangeraden. De laatstgenoemde is een lange steel die veel wegheeft van een platte schep. Hiermee kun je ingrediënten gemakkelijk husselen en keren tijdens het roerbakken.
Goed begin
De korte bereidingstijd van Chinese recepten vraagt om een juiste voorbereiding. ,,Alles zorgvuldig snijden is een must: al het vlees en alle groenten moeten in even grote stukken worden gesneden”, legt Wan uit. ,,Zodat alles even snel gaar wordt.” Niet alleen het snijwerk maar ook de sauzen en kruiden moeten paraat staan volgens Wan. ,,Want zodra je de wok gaat verhitten is het alle hens aan dek en gaan!”
Om je op weg te helpen met koken hebben we een tweetal recepten uitgekozen die je vanavond kunt afhalen maken.
Foeyonghai
Foeyonghai, of Chinees roerei zoals ik het noem, is afgeleid van een gerecht uit de Chinese provincie Guangdong. Het is moeilijk om het woord voor woord te vertalen, maar in feite betekent het ‘licht gebakken eieren’. Het gerecht werd populair gemaakt in westerse landen waar het werd geserveerd als een opgerolde omelet, maar eigenlijk moet het geserveerd worden als een grof roerei.
Ingrediënten
1 el arachideolie
1 kleine ui, in reepjes
1 wortel, in dunne plakjes
30 g champignons, in plakjes
12 rauwe gamba’s, gepeld en darmkanaal verwijderd
½ tl zout
¼ tl witte peper
4 eieren, losgeklopt
30 g erwten
1 tl sesamolie
Bereiding
Verhit de olie in een wok op hoog vuur. Voeg de ui, de wortel en de champignons toe zodra de wok goed heet is en roerbak 1 minuut. Schep de gamba’s erdoor en roerbak nog 40 seconden. Voeg dan het zout en de peper toe en hussel alles door elkaar. Zet het vuur lager en roer de eieren en de erwten erdoor. Blijf rustig roeren zodat het ei kan stollen. Zet het vuur uit, voeg de sesamolie toe, roer door en serveer direct.
Krokante Pekingeend met hoisinsaus en pannenkoekjes
Iedereen, en dan bedoel ik ook echt iedereen, is dol op dit gerecht; het is het ideale gerecht om te delen met familie en vrienden.
Ingrediënten
4 lente-uitjes, gehalveerd
een stukje verse gemberwortel, ongeschild, in plakjes
1 l kippenbouillon
120 ml Chinese rijstwijn
120 ml donkere sojasaus
100 g ruwe rietsuiker
1½ el Chinees vijfkruidenpoeder
2 steranijs
1 tl kruidnagels
3 kaneelstokjes
½ el zout4 eendenbouten (of neem een hele eend in kwarten gesneden)
Voor erbij
1 pakje Chinese pannenkoekjes (gemiddeld 10 pannenkoekjes per pakje, toko)
2 lente-uitjes, in dunne reepjes
1 komkommer, in dunne reepjes
60 ml hoisinsaus
Bereiding
Voeg de lente-ui, de gemberwortel, de kippenbouillon, de rijstwijn, de sojasaus, de rietsuiker, het Chinees vijfkruidenpoeder, de steranijs, de kruidnagels, de kaneelstokjes en het zout toe aan een grote pan en roer goed door elkaar. Voeg de eendenbouten toe en masseer de marinade in het vel. Laat minimaal 2 uur, maar het liefst een hele nacht, met het deksel op de pan in de koelkast marineren.
Haal het deksel na het marineren van de pan, zet de pan op hoog vuur en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat 1 tot 2 uur met het deksel op de pan zachtjes koken; let er daarbij op dat het niet droog kookt en voeg indien nodig wat water toe.
Haal de eendenbouten uit de pan en laat ze afkoelen op een rooster. Verwarm de oven voor tot 220 °C.
Leg de eendenbouten op een bakplaat en rooster ze 15 tot 20 minuten in de oven, tot het vel lekker krokant is. Stoom de pannenkoekjes tegen het einde van de baktijd van de eend 6 minuten (of zoals aangegeven op de verpakking).
Haal de eend uit de oven en haal het vlees met twee vorken uit elkaar. Serveer direct met de warme pannenkoekjes, de lente-ui, de komkommer en de hoisinsaus en laat ieder zijn eigen pannenkoekjes vullen en oprollen.
Zin in meer Oosters koken? Probeerde deze Oosterse pastasalade met garnalen een keer.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
48
Natte handdoeken over de stoelen en een pannetje met natuurazijn: zo haal je de gourmetlucht uit je huis
-
PREMIUMVoor jou getest
Van dit merk heb je vast nog nooit gehoord, maar zij maken de lekkerste kant-en-klaarpannenkoeken
Een op de drie Nederlanders eet minstens eens per maand pannenkoeken. Bij voorkeur belegd met stroop, poedersuiker of spek. Tijd voor een blinde smaaktest met 10 kant-en-klaarsoorten uit de supermarkt. ,,Deze heeft alles: aantrekkelijk om te zien, mooi smeuïg en een lekkere smaak.’’ -
Zomerfruit en chocola zouden zonder bijen niet bestaan: zo help je deze insecten een handje
Het is dat bijen geen horloges dragen, anders zouden die op vijf voor twaalf staan. Voor hen, maar ook voor ons eigen hachje, is het daarom zaak om ze een handje te helpen. Want zomervruchten, chocola en notenrepen kunnen door bijensterfte zomaar tot de geschiedenis gaan behoren. Help de natuur een handje met je eigen insectenhotel. Wij leggen uit hoe je start. -
Kees kookt 127 uur achter elkaar en verbreekt daarmee wereldrecord
In Zeeland heeft Kees Visser het wereldrecord koken verbroken. Zo’n 127 uur stond de chef-kok, enkele pauzes daargelaten, te bakken en te braden. Daarmee verdiende hij maandagmiddag een notering in het Guinness Book of Records. -
Amerikaanse wetenschapper: 'Kopje thee smaakt het best met zout’, Britten onthutst
Een kop thee met zout veroorzaakt letterlijk een storm in een glas (heet) water in Groot-Brittannië. Een Amerikaanse wetenschapper claimt met een schepje zout het beste recept voor een kop thee te hebben gevonden. En dat raakt een gevoelige snaar bij de Britten, die verknocht zijn aan de warme drank.
-
PREMIUM147
Is cola zero of light beter? ‘Je lichaam denkt dat je suiker binnen krijgt en geeft wel insuline af’
-
-
-
PREMIUMVoor jou geproefd
Dit is de allerlekkerste slagroomtaart: ‘Perfect van smaak, niet te zoet en mooi stevig van structuur’
Minder alcohol en meer sporten is natuurlijk prima. Toch mogen we af en toe nog wel onze vingers aflikken omdat er wat te vieren valt. Drie professionele zoetekauwen testten acht kant-en-klare slagroomtaarten. ,,Van binnen en van buiten is deze taart precies in balans, daar gaat het om.’’ -
PREMIUMKeuringsdienst van waarde
Teun van de Keuken: ‘Mijn dochters zeggen: zeur niet zo, je eet zelf dit-of-dat, waar heb je het over’
Toen Teun van de Keuken jaren geleden in een talkshow werd beschuldigd van activisme, was hij een tijdlang van de leg. Nu, bij het verschijnen van zijn nieuwe boek De mens is een plofkip, is de journalist en wereldverbeteraar activistischer dan ooit. En hij is er trots op, vertelt hij in dit interview met ons weekendmagazine Mezza. ‘Een harde klap uitdelen, mensen overtuigen, dat is mijn primaire doel.’
-
PREMIUM51
Hoe gezond zijn melkvervangers zoals havermelk: ‘Bevatten geen cholesterol, maar ze verschillen veel’
-
PREMIUMGeldflaters
Tom wilde geen varken in soep: ‘Meisje haalde schouders op en zei dat we zelf besteld hadden’
Tom de Wit (35) nam een vriend mee naar een restaurant waar hij niet voor twee maar voor drie maaltijden moest betalen. Iedereen maakt weleens een fout waar kleine of soms grote financiële gevolgen aan kleven. In deze reeks vertellen mensen over hun geldflater. -
-
PREMIUM
Spitskool, rode kool of savooiekool: Ga met deze recepten voor minder vlees en meer groenten