D66 komt op voor Rotterdamse statushouders

6 July 2019, 12:52 uur
Algemeen
mainImage

Er is behoefte om het aantal geïntegreerde inburgeringstrajecten (GIT’s) in Rotterdam effectiever te kunnen laten werken. Het bevordert de snelheid waarmee nieuwkomers kunnen inburgeren. Dat schrijft D66-raadslid Nadia Arsieni, die op basis van signalen het vermoeden heeft dat het proces niet altijd soepel verloopt. Ze doet daarom een beroep op het stadsbestuur om de GIT’s op te schalen.

“Taal leer je niet uit een boekje, maar door de taal toe te passen’’, aldus Arsieni, die refereert aan een werkbezoek bij een GIT bij Albeda, waarbij statushouders, werkgevers, taalaanbieders, ambtenaren en docenten aanwezig waren. ‘’Opschaling betekent een unieke kans om statushouders de taal in sneltreinvaart te leren, werkervaring op te doen en diploma’s te halen.’’

Daarom wil ze van wethouder Bokhove weten welke actuele belemmeringen er nu zijn en welke gemeentelijke onderdelen nu allemaal betrokken zijn bij het beoordelen van een GIT-aanvrage. Bovendien is ze benieuwd wat enerzijds de kosten zijn en anderzijds de opbrengsten van een GIT voor de gemeente, door bijvoorbeeld bespaarde uitkeringslasten?