50Plus wil nieuwe partij OpDrenthe van zetelrover Frank Duut liquideren

Frank Duut.

Frank Duut. Foto: Archief DvhN/Marcel Jurian de Jong

50Plus wil de nieuwe partij van het Drentse statenlid Frank Duut om zeep helpen. Ze roept haar leden op massaal lid te worden van OpDrenthe om deze vervolgens op te heffen.

Landelijke voorzitter Geert Dales van 50Plus deed deze opmerkelijke oproep zaterdag in Beilen tijdens de provinciale ledenvergadering van zijn partij in zorgcentrum Het Spectrum.

,,Als onze Drentse leden ook lid worden van OpDrenthe vragen we een algemene ledenvergadering uit te schrijven, het bestuur af te zetten en de partij te liquideren."

Onmin

50Plus leeft zwaar in onmin met Frank Duut. Die was lijsttrekker voor 50Plus tijdens de Provinciale Statenverkiezingen in maart, maar stapte daarna op bij de partij. Hij nam zijn zetel mee.

Duut was het niet eens was met de juichende berichten van de partijtop dat 50Plus het goed het gedaan tijdens de verkiezingen. Hij vond dat de seniorenpartij met één zetel in Drenthe en in minimale scores in andere provincies het ronduit slecht had gedaan.

Hij had met enkele partijgenoten contact met de Statenfractie van Sterk Lokaal over samenwerking en zegde zijn lidmaatschap van 50Plus op. Hij nam zijn zetel mee naar Sterk Lokaal.

Na 14 dagen weer bonje

Ook daar kreeg hij na 14 dagen bonje over uitspraken van de partijbestuur en richtte vorige maand de partij OpDrenthe op. Daarvoor zit hij nu in het Drents parlement.

50 Plus trekt alle registers los om de zetel van Duut terug te krijgen. Partijvoorzitter Dales: ,,Ik zal vandaag de eerste van 50Plus zijn die lid wordt van OpDrenthe. Als onze leden dat ook doen, zullen we gauw een meerderheid hebben in Duuts partij en vragen om een ledenvergadering. Ik denk dat OpDrenthe nog niet zo veel eigen leden heeft. En als je uit Drenthe moet komen om lid te worden, heb ik nog een alternatief. Mijn broer woont in Roden."

En wat als Duut weer een nieuwe partij opricht? ,,Dan herhalen we het trucje," zegt Dales.

Wetsvoorstel tegen zetelrovers

De landelijke voorzitter van 50Plus zegt ook met een initiatief-wetsvoorstel te komen om zetelrovers als Frank Duut de pas af te snijden. Die moet de positie van politieke partijen verbeteren als leden zich willen afscheiden.

50Plus heeft daarvoor de Leidse onderzoeker en historicus Geerten Waling benaderd. ,,We nemen de zaak Duut als voorbeeld. De huidige wetgeving beschermt volksvertegenwoordigers. Zij kunnen hun zetel behouden om te voorkomen dat ze onder dwang van hun fractie toch meestemmen als ze het niet eens zijn met het partijstandpunt. Dat is goed. Maar in het geval Duut is er sprake van een eenmansfractie. Hij is de fractie. We willen voorkomen dat opportunisten als Duut die er alleen voor hun portemonnee zitten, zetels meenemen naar andere partijen."

Frank Duut zegt geen commentaar op de bijzondere actie van 50Plus te willen geven.