RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Holleeder achter de tralies kost maatschappij ruim 89.000 euro per jaar

Het lachen is Willem Holleeder inmiddels vergaan. Beeld © ANP

Crimineel Willem Holleeder moet levenslang de cel in. Elke dag die hij in de gevangenis doorbrengt kost 245 euro, dat komt neer op 89.425 euro per jaar. Holleeder zelf hoeft daaraan niet mee te betalen. Wel moet hij verplicht 20 uur in de week werken.

Holleeder heeft vanochtend in de rechtbank in Amsterdam-Osdorp te horen gekregen dat hij levenslang de gevangenis in gaat. Daarmee komt het aantal gedetineerden dat is veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf op 34.

Holleeder gaat in hoger beroep, dus zijn straf is nog niet definitief.

Levenslang achter de tralies

Levenslang betekent in Nederland ook echt levenslang. Dus de 61-jarige Willem Holleeder moet van de rechter de rest van zijn leven achter de tralies doorbrengen. Dat is een flinke kostenpost voor de maatschappij.

Juist omdat de gevangenisstraf geen vaste einddatum heeft, is niet bekend wat die kosten exact zullen zijn. Wel weten we uit gegevens van de Dienst Justitiële Inrichtingen dat een volwassen gevangene 245 euro per dag kost.

Totale kosten kunnen in de miljoenen lopen

Grote vraag is hoe oud Holleeder wordt. De levensverwachting van een 61-jarige man is volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu op het moment 22,3 jaar.

Als Holleeder zich netjes aan de statistieken zou houden en de 83 haalt dan kost zijn levenslange gevangenisstraf de Nederlandse staat bijna 2 miljoen euro, 1.994.177,50 euro om precies te zijn (schrikkeljaren niet meegerekend). 

De vraag is of hij dat gaat halen. Holleeder heeft hartproblemen, maar daarvoor heeft hij wel een nieuwe hartklep gekregen dus de verwachting is dat hij vrij oud gaat worden. 

Tbs nog duurder

Een plaats in een tbs-kliniek is dik twee keer zo duur (508 euro per dag) en een jeugdgevangene is nog weer duurder: 607 euro. Deze gevangenen krijgen intensieve behandeling en dat maakt hun gevangenschap zo kostbaar.

In vergelijking met andere landen zijn Nederlandse gevangenen prijzig. In 2016 was de gemiddelde prijs van een gedetineerde in Europa 51 euro, blijkt uit de meest recente cijfers over het gevangeniswezen van de Raad van Europa.

San Marino duurste land

Drie jaar geleden kostte een dag in de cel nog 250 euro. Het is dus wel iets goedkoper geworden, maar nog steeds behoort Nederland tot de landen met de duurste gevangenissen. In 2016 waren alleen San Marino (708 euro), Zweden (359) en Noorwegen (344) duurder.

Het goedkoopste gevangeniswezen kennen ze in Moldavië. Daar kost een gedetineerde maar 6 euro per dag.

Werken voor een schijntje

Holleeder hoeft niet mee te betalen aan zijn eigen detentie. Daar staat tegenover dat hij geen recht heeft op een uitkering. Gevangenen hebben sinds 2000 geen recht meer op een WAO-, WW- of bijstandsuitkering. Sinds kunnen zij ook geen aanspraak meer maken op een AOW-uitkering of studiebeurs.

Wel moet Holleeder verplicht 20 uur in de week werken. Meer mag ook. Het is geen vetpot: het uurloon ligt op 0,76 euro. Als hij dus fulltime gaat werken dan verdient hij ruim 30 euro per week.

Veel gevangenen gaan aan de slag in een werkplaats voor hout- en metaalbewerking. Of ze werken in een callcenter, naaiatelier of groentekwekerij. Maar dat Holleeder een baantje buiten de gevangenismuren krijgt, is niet waarschijnlijk.

Gevangeniswinkel

Met dat geld kan hij boodschappen doen in de gevangeniswinkel.

Dit is een soort supermarkt. "Ze kunnen er van Knorr Wereldgerechten tot Coca Cola kopen. De prijzen liggen net iets hoger dan in een gewone supermarkt," zegt de woordvoerder van DJI. Ook kan Holleeder een tv of radio huren van zijn verdiende geld.

Dit heeft de zaak-Holleeder jou gekost

04:02