'Voortvarend doorwerken voor zo snel mogelijke opening Lelystad'

Terminal Lelystad Airport
3 juli 2019 - 9:57 | Door: 
Reismedia / ANP
| Foto: Lelystad Airport

SCHIPHOL - Lelystad Airport is niet verrast door de aankondiging van minister Cora van Nieuwenhuizen dat de opening van de luchthaven niet in april 2020 kan plaatsvinden. “Geen opening in april is een scenario waar we rekening mee hebben gehouden”, meldt de luchthaven, die niet bij de pakken neer wil zitten.

“In het verlengde van hetgeen de Minister altijd heeft gezegd over opening in 2020, werken wij voortvarend door met als doel om Lelystad Airport zo snel mogelijk te openen.”

In Den Haag, zowel binnen coalitie als oppositie, wordt over het algemeen positief gereageerd op de aankondiging van Van Nieuwenhuizen. "Dit is een heel verstandig besluit van minister Van Nieuwenhuizen", aldus Jan Paternotte van regeringspartij D66. "Haar principe ‘zorgvuldigheid boven snelheid’ doet ze hiermee recht, en dat is een belangrijk signaal richting de bezorgde bewoners in de buurt van het vliegveld."

Eppo Bruins van coalitiegenoot ChristenUnie spreekt van een "logisch besluit". Hij vindt dat "zorgvuldigheid belangrijker is dan snelheid" en "omwonenden moeten er op aan kunnen dat de overheid iedere stap in het proces netjes afloopt".

Beide partijen hadden eerder al duidelijk gemaakt weinig moeite te hebben met uitstel. Het CDA wilde vooral snel duidelijkheid voor ondernemers en bewoners. De VVD is de grootste voorstander van het vliegveld.

VVD-kamerlid Remco Dijkstra noemt het “spijtig” dat april 2020 niet gehaald kan worden. “Dit mooie vliegveld is immers hard nodig om de vakantievluchten vanaf Schiphol over te nemen.”

'Snel duidelijkheid'
Dijkstra hoopt snelle duidelijkheid na de zomer. “We wachten nog op uitsluitsel uit Brussel over de verkeersverdelingsregel, daarnaast zijn we geconfronteerd met de uitspraak over stikstof. Zolang daar geen helderheid over is kunnen luchtvaartmaatschappijen moeilijk tickets gaan verkopen.”

De oppositie is tevreden. GroenLinks, Partij voor de Dieren en SP zijn tegen de uitbreiding van het vliegveld. "Alle seinen staan op rood voor Lelystad Airport", aldus Suzanne Kröger van GroenLinks. "De plannen voor Lelystad Airport moeten van de baan."

"Wat ons betreft gaat de uitbreiding helemaal niet door. Op naar afstel!", twitterde Cem Laçin‏ van de SP. "Goede beslissing. Lelystad Airport uitgesteld. Belangrijke stap in krimp luchtvaart", aldus Lammert van Raan van de Partij voor de Dieren.

'Zeer teleurgesteld'
De gemeente Lelystad is "zeer teleurgesteld" dat Lelystad Airport niet in april 2020 opengaat, zoals aanvankelijk de bedoeling was. Wethouder Janneke Sparreboom wijst erop dat het al de derde keer is dat de opening wordt uitgesteld. "Ons vertrouwen wordt zwaar op de proef gesteld", aldus Sparreboom.

"Uitstel betekent een pas op de plaats en nog iets langer geduld om de economische kansen die de luchthaven biedt te verzilveren", stelt Sparreboom. "Hier in de regio, met de provincie Flevoland en de directie van Lelystad Airport, zorgen wij ervoor klaar te zijn om op elk gewenst moment in 2020 open te gaan."

Finnair A350
09-04-2024, 12:34
Koffers
02-04-2024, 6:17
Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen