David Sassoli, de nieuwe voorzitter van het Europees Parlement
NOS Nieuws

Italiaan Sassoli nieuwe voorzitter Europees Parlement

Het Europees Parlement krijgt opnieuw een Italiaan als voorzitter. De 63-jarige David Sassoli kreeg vandaag in de tweede stemronde de meerderheid (345 van de 667 geldige stemmen), waarmee de sociaaldemocraat de opvolger wordt van zijn landgenoot Antonio Tajani.

Sassoli, een bekende oud-journalist, is al tien jaar Europarlementariër. Hij zit in Brussel namens de Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten (S&D). Op Twitter zegt hij dat hij zijn tijd als voorzitter met "moed en vertrouwen" tegemoetziet.

De Italiaan is benoemd voor 2,5 jaar. Als onderdeel van de deal over Europese topfuncties hebben de EU-regeringsleiders afgesproken dat de post daarna voor 2,5 jaar naar de christendemocratische EVP gaat.

Die grootste fractie had daarom nu geen kandidaat aangemeld, net als de liberalen. Er waren vier kandidaten om voorzitter te worden. De Groenen hadden de Duitse Ska Keller naar voren geschoven. Bij de radicaal-linksen was de Spaanse Sira Rego de kandidaat-voorzitter en de conservatieve ECR aasde met de Tsjech Jan Zahradil op de voorzittershamer.

Topfuncties verdeeld

Gisteren hakten de EU-leiders al de belangrijkste knopen door als het gaat om de overige topfuncties in de Europese Unie. De Duitse minister van Defensie Ursula von der Leyen wordt voorgedragen als voorzitter van de Europese Commissie. Frans Timmermans en de Deense liberaal Margrethe Vestager worden de eerste vicevoorzitters.

Verder wordt de Belgische premier Charles Michel voorzitter van de Europese Raad. Christine Lagarde, de Franse directeur van het Internationaal Monetair Fonds, is de beoogde president van de Europese Centrale Bank en de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken Josep Borrell Fontelles is de kandidaat voor de functie van Buitenlandchef.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl