'Vanuit een fiscaal perspectief geloof ik dan ook dat landen moeten streven naar een belastingsysteem dat neutraal tegenover het hebben van een koopwoning staat,' zei Knot vanmorgen.

Huizenbezitters moeten zwaarder worden belast. Volgens de President van De Nederlandsche Bank zouden huurders en huiseigenaren evenveel belasting moeten betalen. Daarmee uit hij wederom kritiek op het Nederlandse systeem van hypotheekrenteaftrek, schrijft De Telegraaf.

Als we naar het hypothecaire verleden van Knot kijken, heeft de DNB-baas wel enigszins boter op zijn hoofd. Knot had in 2013 een 'onder personeelscondities verstrekte’ hypothecaire lening lopen bij zijn werkgever. Van €1,2 miljoen. Deze hypotheek was gevestigd op zijn toenmalige woning in Amsterdam Oost.

In dat jaar verhuisde Knot echter binnen het stadsdeel naar een andere woning die hij samen met zijn vrouw eind 2013 kocht voor €947.500. Daar werd bij de ABN Amro - dus niet meer bij zijn werkgever, verstandig - een hypotheek voor aangevraagd. De ABN verstrekte vervolgens een hypotheek van €1,35 miljoen, blijkt uit de kadastrale gegevens. Juist, een stuk hoger dan de waarde van het huis. Hoewel het recht van hypotheek in praktijk niet gelijk hoeft te zijn aan de lening zelf, vragen we ons dus toch hardop af of de heer Knot “ïs practicing what he is preaching”.

Ongetwijfeld alles binnen de (toen) geldende regels, laten we daar geen onduidelijkheid over laten bestaan. Maar in het licht van zijn recente uitspraken toch minimaal een bijzondere situatie te noemen.

Sinds 1 januari 2018 mag de hypotheek niet hoger zijn dan de waarde van het koophuis.

Naschrift

Naar aanleiding van bovenstaand artikel, krijgen we mails van de woordvoering van DNB. Klaas Knot heeft het artikel gelezen, en is het niet eens met de conclusie. Zie hieronder de redenering:

Het klopt niet dat de heer Knot een hypotheek heeft of had met een LTV van 140%.
De heer Knot heeft op 15 december 2013 zijn huidige huis gekocht en zijn toenmalige huis een half jaar later - op 15 juni 2014 - verkocht.

Voor het nieuwe huis is een hypotheek aangegaan, inclusief een bouwdepot. Omdat dat deel bij de waarde van de woning moet worden opgeteld, kwam de LTV in 2013 uit op 100%, ruim onder de toenmalige maximumnorm. Een ander deel van de verstrekte hypotheek betrof een overbruggingskrediet. Dit was nodig omdat de bestaande woning bij aankoop van de nieuwe woning nog niet verkocht was. Na de verbouwing van de nieuwe woning en verkoop van de oude woning een half jaar later daalde de LTV onder invloed van de gerealiseerde overwaarde op de oude woning naar onder de 70%.

Gezien het bovenstaande, verzoek ik u vriendelijk uw artikel op Quotenet op de relevante punten aan te passen.

Knot en zijn woordvoering waren het met uw auteur eens dat deze informatie niet uit de kadastrale gegevens is op te maken. Vandaar dit naschrift. Overigens blijft de strekking van het artikel staan.

De hypotheek die Knot afsloot in 2013 voldoet niet aan de eisen voor hypotheekverstrekking die hij zelf wil gaan doorvoeren.