COA wil veiligelanders in 'gevangenisachtige setting'

© Mario Miskovic/RTV Noord
Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) wil in de toekomst de opvang van asielzoekers beter verspreiden.
Ook zoekt de opvangorganisatie een locatie voor 'veiligelanders', asielzoekers die geen verblijfsvergunning krijgen. Momenteel zitten veel van die veiligelanders in Ter Apel.
'Dat wordt een soort gevangenisachtige setting', zegt Milo Schoenmaker, voorzitter van het COA tegen NPO Radio 1. 'Het maakt dus niet uit waar in het land die opvang komt. Hij moet er gewoon komen. Nu leveren die asielzoekers veel overlast op, zowel voor medewerkers als voor medebewoners en omwonenden.'

Reactie burgemeester

Burgemeester Jaap Velema van Westerwolde, waar Ter Apel onder valt, is positief over de voorstellen van Schoenmaker. 'Maar ik ken het hele plan nog niet, dus dat wil ik eerst beter bekijken', zegt hij.

Vaker azc's in het oosten

Van de zeventig asielzoekerscentra in Nederland staan er tien tot vijftien in het westen. Volgens Schoenmaker is de spreiding van oudsher zo 'slecht', omdat het neerzetten van asielzoekerscentra in het oosten van Nederland makkelijker ging.
'Maar in het belang van gemeenten en asielzoekers moet het in het meerjarenplan beter verspreid worden.' Voor veel gemeenten lopen de afspraken met het COA op hun einde en volgens Schoenmaker gaat de opvangorganisatie op zoek naar alternatieven.
Volgens Schoenmaker staan veel burgemeesters wel open voor een nieuw asielzoekerscentrum in hun gemeente, maar dan wel expliciet zonder overlastgevers. In de provincie Groningen zijn nog twee asielzoekerscentra: één in Ter Apel en één in Delfzijl.

Werkgelegenheid

Overigens zitten er voor de regio ook nadelen aan als de asielzoekerscentra daar verdwijnen. Dat zegt socioloog en hoogleraar integratie- en migratiestudies Han Entzinger.
'Die azc's zorgen voor veel werkgelegenheid in de regio. Denk aan de mensen die in die centra werken, maar ook aan de leveranciers en de mensen die het onderhoud doen. In de regio is het toch al lastig om werk te vinden en dat wordt dan alleen nog maar moeilijker.'