Eurocommissaris Frans Timmermans, met op de achtergrond Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker (archief)
NOS NieuwsAangepast

EU-leiders weer in Brussel bijeen om topbanen te verdelen

In Brussel doen de staatshoofden en regeringsleiders van de Europese Unie opnieuw een poging om de belangrijkste EU-banen te verdelen. Ondanks een marathonvergadering van 20 uur kwamen ze er de afgelopen twee dagen niet uit.

De vergadering van vandaag zou om 11.00 uur beginnen, maar werd eerst uitgesteld tot 13.00 uur, later tot 14.00 uur. Uiteindelijk gingen de regeringsleiders om 16.20 uur aan tafel voor de lunch. Al de hele ochtend en middag waren er allerlei vooroverleggen in kleinere kring.

De regeringsleiders moeten met namen komen voor vijf functies: voorzitter van de Europese Commissie, voorzitter van de Europese Raad (EU-president), Hoge Vertegenwoordiger van de Unie voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid (EU-buitenlandcoördinator), voorzitter van het Europees Parlement en voorzitter van de Europese Centrale Bank.

Bij aankomst in Brussel waren de premiers van Polen en Finland optimistisch gestemd dat ze vandaag tot een overeenkomst zullen komen. Bondskanselier Merkel riep haar collega's op om een beetje flexibiliteit te tonen. "Dan is er een kans en ik geloof dat we die opdracht hebben, om resultaten te boeken."

"Vandaag zal wel weer een tijdje gaan duren", zei premier Rutte. "Er is ontzettend veel getelefoneerd, ge-sms't en geappt sinds gisteravond. Ik hoop vandaag dat er voor iemand een meerderheid ontstaat. Volgens mij wil iedereen er uitkomen."

Frans Timmermans is nog steeds in de race om voorzitter te worden van de Europese Commissie, maar in de loop van de dag werd steeds vaker de naam van de Duitse minister van Defensie genoemd: Ursula von der Leyen, een christendemocraat. In dat scenario zou de Belgische premier Michel, een liberaal, dan voorzitter van de Raad van Ministers worden. Timmermans zou vicevoorzitter kunnen blijven.

Vooral Oost-Europese lidstaten en de christendemocraten in het Europees Parlement hebben moeite met Timmermans. Als Eurocommissaris startte hij de afgelopen jaren een procedure tegen Polen en hij wil dat ook doen tegen Hongarije. De Poolse regering is dan ook faliekant tegen. De Tsjechische premier Babis zei vandaag dat Timmermans absoluut onaanvaardbaar is voor de topbaan. "Het zou een volledige ramp zijn", zei hij in Brussel.

De christendemocraten vinden dat ze als grootste politieke familie in het Europees Parlement ook de belangrijkste EU-functie moeten bezetten. Verder verzet de Ierse premier Varadkar zich hevig tegen Timmermans' belastingplannen, waardoor zijn land minder aantrekkelijk zou worden als vestigingsplaats voor multinationals.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl