Politiek

Integratieminister Wouter Koolmees (D66) heeft geen zin in onderzoek naar negatieve effecten ramadan

01-07-2019 17:05

In de aanloop naar de islamitische vastenmaand ramadan dit jaar bleek dat de Tilburgse basisschool Stelaertshoeve de GGD had gevraagd een bijeenkomst te verzorgen over ‘kind, ramadan en gezondheid’. Dat was tegen het zere been van de PVV, Kamervragen ondertekend door Machiel de Graaf, Harm Beertema en Geert Wilders volgden. Of Integratieminister Wouter Koolmees (D66) hier maar korte metten hiermee wil maken.

Dat gaat Koolmees niet doen, schrijft hij maandag aan de Tweede Kamer. Want scholen ‘hebben in verband met de hun toekomende vrijheid van onderwijs ruimte om dergelijke activiteiten te organiseren’. Om te vervolgen: “De vrijheid van onderwijs en vrijheid van godsdienst zijn grondrechten in onze samenleving waar het kabinet pal voor staat.” Waarvan akte.

Maar de PVV had nog een vraag:

“Wat zijn de jaarlijkse maatschappelijke kosten van ramadan vanwege ziekteverzuim, te laat komen, slecht slapen, ontregelde diabetes, ordeverstoring en ramadangerelateerde criminaliteit?” 

Zijn antwoord:

“Ik zie geen aanleiding om hiernaar te kijken.”

Hoezo is er geen aanleiding voor zo’n onderzoek? In Tilburg zien ze in ieder geval genoeg reden in de aanloop naar ramadan de hulp van de gemeentelijke gezondheidsdienst in te roepen. Maar de allerbelangrijkste aanleiding om hier wél naar te kijken zijn drie PVV-Kamerleden die de minister verantwoordelijk voor integratie letterlijk vragen naar de negatieve gevolgen van ramadan. Een minister heeft dan te antwoorden.

De PVV kennende krijgt deze weigering een vervolg.