RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Hiv-preventiepil vanaf augustus bij GGD's, maar nog steeds veel 'barrières'

Archieffoto. Beeld © EPA

Vanaf 1 augustus kunnen GGD's in Nederland starten met het verstrekken van de hiv-preventiepil PrEP en de medische zorg die daar bij hoort. Dat schrijft minister Bruins van Volksgezondheid in een brief aan de Tweede Kamer. Belangenverenigingen zijn enthousiast, maar wijzen er ook op dat er nog steeds veel barrières zijn voor patiënten.

De directeur van de Hiv Vereniging Pieter Brokx is blij met het nieuws, maar vindt dat er ook ‘een aantal beperkingen in het advies van de minister' zitten. "De doelstelling is nul hiv-infecties en dat haal je niet, als je niet alle mogelijkheden benut", vertelt hij aan RTL Nieuws. Het gaat bijvoorbeeld maar over een beperkt aantal GGD-instellingen.

Geen geld naar huisartsen

Het extra budget is in eerste instantie maar voor vijf jaar en er gaat bijvoorbeeld geen extra geld naar huisartsen. Patiënten moeten de regelmatige controles betalen uit hun eigen risico. Brokx: "Elke barrière zorgt voor meer infecties."

"Mensen die toch al lastig toegang hebben tot preventie en informatie, staan nu ook weer achterin de rij", zegt Brokx. Volgens de Hiv Vereniging is ook buiten de grote steden een betere beschikbaarheid van hiv-preventie noodzakelijk, omdat het anders 'voor een aantal mensen onbereikbaar' is.

'Nieuwe
Lees ook:
'Nieuwe hiv-infecties nemen door PrEP-pil flink af'

Wat is PrEP?

  • PrEP is een pil met hiv-remmers die een hiv-infectie kan voorkomen. De pil is bedoeld voor mensen die geen hiv hebben, maar die wel een verhoogd risico lopen om geïnfecteerd te raken.
  • PrEP staat voor pre-expositie profylaxe. Dit betekent dat je een medicijn inneemt voor je wordt blootgesteld aan een ziekteverwekker.
  • PrEP bestaat uit 1 pil, Truvada. Hierin zitten 2 geneesmiddelen, namelijk emtricitabine en tenofovirdisoproxil. 
  • Als je PrEP gebruikt, slik je in principe 1 pil per dag,  altijd op hetzelfde tijdstip. Voor mensen die niet regelmatig risico lopen op een hiv-infectie kan PrEP ook alleen rond seks gebruikt worden. Je moet dan wel al van te voren een pil nemen. 
  • Uit studies blijkt dat mensen voor 90% en meer beschermd zijn tegen hiv als ze hun pillen iedere dag rond dezelfde tijd innemen. Als je dat niet doet biedt PrEP minder bescherming.

(Bron: GGD Amsterdam)

Drastisch verminderen

Aidsfonds-Soa Aids Nederland is ook blij met de brief van Bruins. "Eindelijk zullen meer mensen zich kunnen beschermen tegen hiv", schrijven zij in een reactie. "Met PrEP erbij kunnen we het aantal nieuwe hiv-infecties drastisch verminderen en kunnen we Nederland het eerste land maken met nul nieuwe hiv-infecties."

PrEP werd vorig jaar aan 3000 mensen voorgeschreven. Dat werd vooral gedaan door huisartsen. Nu komen er jaarlijks nog zo'n achthonderd hiv-infecties bij in Nederland. In twee derde van de gevallen gaat het om mannen die seks hebben met mannen.