RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Buitenland

Kapitein Sea-Watch opgepakt in haven Lampedusa

Kapitein Carola Rackete wordt aangehouden. Beeld © Reuters

Reddingsschip Sea-Watch 3, dat vaart onder Nederlandse vlag, is aangemeerd in de haven van Lampedusa. Direct daarna is de kapitein van het schip aangehouden door de politie.

De Sea-Watch 3, met aan boord veertig migranten, lag al een tijd uit de kust van het Italiaanse eiland, maar mocht van de autoriteiten niet in Italiaanse wateren komen. Volgens kapitein Carola Rackete was de situatie aan bood 'nijpend'. 

Justitie
Lees ook:
Justitie Italië gaat kapitein vluchtelingenschip Sea-Watch 3 vervolgen

De Duitse organisatie Sea-Watch meldt dat er een noodoproep is gedaan, maar dat niemand daaraan gehoor heeft gegeven. Vannacht is daarom besloten om alsnog de haven in te waren. De Italiaanse havenpolitie was daarover geïnformeerd en stond het schip op te wachten.

'Mensensmokkel'

"Deze ontscheping had meer dan twee weken geleden moeten plaatsvinden en had gecoördineerd moeten worden in plaats van belemmerd door de autoriteiten", zegt Rackete in een verklaring die vlak voor haar arrestatie is verzonden.

Eerder deze week was justitie in Italië al een onderzoek begonnen tegen de kapitein. Ze wordt beschuldigd van medeplichtigheid aan mensensmokkel en het negeren van een bevel van de bemanning van een marinevaartuig.

Landen bieden hulp

De opgepikte migranten zouden nog aan boord zijn. Volgens een woordvoerder van Sea-Watch hebben vier Europese landen aangeboden om de migranten op te nemen. Het zou gaan om Duitsland, Portugal, Frankrijk en Luxemburg.

Sea-Watch zegt te water geraakte vluchtelingen voor de kust van Afrika te redden. De organisatie is een luis in de pels van de Italiaanse regering, die stelt dat ze mensensmokkel bevordert door daar migranten op te pikken en naar Italië te varen.

Italië
Lees ook:
Italië woedend op Nederland over opvang vluchtelingen Sea-Watch 3

Zo ziet het eruit aan boord van Sea-Watch 3

02:18
Het is niet de eerste keer dat de Sea-Watch ruziet met de Italiaanse regering. Ook deze winter dobberde het schip meerdere keren wekenlang met opgepikte migranten op zee. Onze correspondent Eveline Rethmeier ging in januari aan boord.