Beleggen. Iets voor de oude generatie? Mooi niet, steeds meer jongeren lijken de smaak van het beleggen te pakken te hebben. Of dit nu uit interesse is, of uit noodzaak.

Het aantal beleggers neemt sinds 2015 behoorlijk toe. En we moeten toegegeven: beleggen is niet meer wat het geweest is. In de positieve zin van het woord: beleggen wordt namelijk steeds makkelijker én goedkoper. Een paar redenen:

1. Online is veel waardevolle informatie te vinden

De tijd dat beleggers de aandelenkoersen uit de krant haalden en met de hand grafieken tekenden ligt ver achter ons. Tegenwoordig zijn het, niet de kranten, maar de toonaangevende persbureaus (Reuters en Bloomberg) die inhoudelijke informatie naar buiten brengen over beursgenoteerde bedrijven.

De koersen worden met de snelste software – realtime – in de gaten gehouden en degene die het snelst het jaarverslag door geploeterd heeft én op tijd zijn order inlegt, kan meeliften op een koersbeweging.

De komst van het internet en dus de informatievoorziening heeft beleggen zo ontzettend veel makkelijker gemaakt. Neem alleen al de basisinformatie: “Waar moet ik beginnen?”, “Hoe werkt een broker?”, “Hoe spreid ik het beste mijn portefeuille” en “Hoe dek ik mezelf in tegen risico’s.” Hiermee kan iedere beginneling uit de voeten.

En beleggen, daarvoor hoef je echt niet meer naar een adviseur: dat doe je gewoon zelf, bij je eigen broker. Heb je die niet, dan zijn er ontzettend veel vergelijkings-websites te vinden waarop je kan afstemmen welke broker het beste bij je past.

2. Beleggen wordt socialer

De twijfel om wel of niet te gaan beleggen wordt ook steeds kleiner. Wanneer antwoord is gevonden op de eerdergenoemde vragen, is het tijd om echt in het diepe te springen en de eerste aandelen of andere effecten aan te schaffen. Dit blijft vaak spannend, dus hulp van anderen kan geen kwaad. Millennials zijn bij uitstek de generatie die gewend is om via social media hun kennis en kunde met elkaar te delen. Een ander opkomend fenomeen is het copytrading-principe van eToro. Dit principe maakt het mogelijk om andere traders te kopiëren en hierdoor de beste traders in de markt te kunnen volgen. Beleggen is dus veel socialer, leerzamer en dus aantrekkelijker.

3. Beleggen met smartphone

De gemiddelde Nederlandse belegger is 51 jaar, maar de interesse van de jongere generatie is aan het opkomen. Jongeren doen niet alleen aan sociaal beleggen, maar beleggen ook veel via trading apps. Met behulp van deze apps kunnen posities worden ingenomen direct via je smartphone. Dit maakt het ontzettend simpel om te anticiperen op een koersstijging, of een koersdaling, waardoor ieder kind de was kan doen.

4. Kleine posities

Doordat beleggen met de smartphone mogelijk is, is de drempel om te starten met beleggen een stuk lager, maar hier doen sommige bedrijven nog een schepje bovenop. Zo kun je al starten met beleggen vanaf één euro en in sommige gevallen zelfs enkele centen. Door de kleinere posities is beleggen een stuk toegankelijker en kan er al spelenderwijs geëxperimenteerd worden.

5. Lagere transactiekosten

Doordat beleggingen steeds efficiënter worden uitgevoerd, kan er door brokers fors gesneden worden in de transactiekosten. De ene na de andere broker verlaagt haar transactiekosten van een paar procentpunt tot in sommige gevallen zelfs beleggingsproducten die nauwelijks transactiekosten hebben.

eToro kiest er zelfs voor om bepaalde producten te ontzien van transactiekosten. CEO Yoni Assai: “Investeren moet niet worden gezien als iets wat alleen mogelijk is voor de rijken of iets dat te gecompliceerd is voor de gemiddelde man op straat. Bij eToro willen we het voor iedereen zo gemakkelijk mogelijk maken om te investeren in bedrijven waarin ze geloven. ”

6. Marktontwikkeling

Ook de marktontwikkelingen zijn momenteel behoorlijk gunstig. De rente is al jaren bijzonder laag en blijft dat voorlopig. Dus zeker als je voor de lange termijn vermogen wil opbouwen, ontkom je niet aan beleggen in aandelen. Daarbij bieden ETF’s (beleggen in indexfondsen) een simpele manier om met één aankoop (Wereldindex, Eurostoxx 600) een goed gespreide aandelenportefeuille te verwerven.

Kortom: beleggen is vele malen makkelijker dan vroeger, maar alsnog is de het aan jou om de de pareltjes eruit te vissen.

Dit is een artikel uit onze reeks over sociaal handelen. Al ruim 10 miljoen gebruikers delen hun inzichten en strategieën online. Wat gebeurt er in de cryptomarkt en hoe speel je daarop in? Je leest het in onze serie Het nieuwe handelen. Deze wordt mogelijk gemaakt door eToro.

eToro is ’s werelds toonaangevende platform voor sociaal beleggen, waarop je in zowel in aandelen als cryptovaluta’s kunt beleggen. Ook kun je CFD’s met verschillende onderliggende activa verhandelen.

CFD’s zijn complexe instrumenten en brengen, vanwege het gebruik van hefbomen, een hoog risico met zich mee dat je geld verliest. 66% van de particuliere beleggers verliest geld bij het handelen in CFD’s via deze dienstverlener. Ga na of je begrijpt hoe CFD’s werken en overweeg of je het hoge risico op verlies van je geld kunt veroorloven.

Behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Dit is geen beleggingsadvies.

Advertisement