RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Tbs'er op verlof krijgt enkelband aangemeten

Een enkelband wordt omgedaan.

Patiënten van tbs-instellingen en forensisch psychiatrische klinieken kunnen de komende jaren tijdens hun verlof een enkelband krijgen. Volgens minister Dekker (Rechtsbescherming) wordt nog dit najaar gestart met een proef van twee jaar.

Dat meldt De Telegraaf. Normaal gesproken wordt het elektronische toezichtmiddel alleen ingezet in het gevangeniswezen. Via het systeem aan de band is te achterhalen waar de drager zich bevindt en waar die geweest is.

Samenspraak reclassering 

Klinieken kunnen zich aanmelden voor de proef. In samenspraak met de reclassering wordt bekeken welke patiënten in aanmerking komen voor de band. Het kan dan gaan om patiënten die bij voorgaande verlofperioden niet of te laat terugkwamen. Volgens cijfers van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) gebeurde dat vorig jaar dertig keer.

Twee
Lees ook:
Twee patiënten kliniek Den Dolder niet terug van verlof

Ophef over incidenten 

Minister Dekker ontkent dat de proef samenhangt met recente ophef over incidenten tijdens verlof van tbs'ers en patiënten van forensisch psychiatrische klinieken. Ook benadrukt hij dat risico's nooit zijn uit te sluiten. "We leven niet in een risicoloze samenleving." Wel kan elektronisch toezicht wat toevoegen, zegt Dekker. "Omdat je dan toch iemand beter kan volgen." 

Als de proef resultaten oplevert, wordt de maatregel permanent ingevoerd. In 2012 werd die al onderzocht, maar niet ingevoerd. Eerder was door Henk Krol van 50Plus aangedrongen op het inzetten van de enkelband. Waterdicht blijkt de controle via de band niet te zijn. Vorig jaar verdwenen 103 dragers van de radar nadat ze het ding hadden doorgeknipt

Justitie:
Lees ook:
Justitie: enkelbanddragers tijdelijk buiten beeld door storing