Direct naar artikelinhoud
NieuwsSyriëgangers

De meeste Nederlanders in Koerdische kampen zijn nog steeds IS-aanhanger, zegt NCTV

Kamp in Al-Hasaka, Syrië.Beeld Reuters

Het IS-gedachtengoed is nog volop aanwezig in de Koerdische kampen in Syrië, ook bij het merendeel van de Nederlanders die daar zitten. Reden voor de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) om te concluderen dat er nog altijd een dreiging uitgaat van de Syriëgangers die daar vastzitten. 

De jihadisten kunnen een poging doen te ontsnappen, en zich weer aansluiten bij een jihadistische groepering, schrijft de NCTV in het maandag gepubliceerde ‘Dreigingsbeeld Terrorisme’. Ook kunnen ze bij een eventuele terugkeer in Nederland zorgen voor een verdere ‘inbedding van het jihadistische gedachtengoed’ hier.

Wel is het moeilijk om de door Koerden bewaakte kampen te verlaten en uit Syrië en Irak weg te komen, schrijft de NCTV. Er is een gebrek aan geld om valse reispapieren te regelen en mensensmokkelaars te betalen. De Nederlandse jihadistische beweging, met enkele honderden aanhangers, doet wel pogingen. Er is volgens de NCTV een inzamelingsactie gaande om vrouwen en kinderen uit de kampen te laten smokkelen. 

Wat IS’ers soms wel lijkt te lukken is om van Syrië naar Turkije te reizen. Afgelopen februari werden daar nog twee Nederlandse vrouwen aangehouden, die waarschijnlijk bij IS horen. Op termijn zou de terreurgroep in Turkije kunnen opbloeien, staat in het Dreigingsbeeld. IS zelf speelt er in een propagandavideo van eind april alvast op in. Daarin wordt gesproken over ‘provincie Turkije’. 

Sinds de val van het kalifaat zijn 55 uitreizigers en 90 kinderen met één of twee Nederlandse ouders in de Koerdische kampen terechtgekomen. Onlangs werd bekend dat de Nederlandse autoriteiten er twee wezen heeft weggehaald. Het ministerie van justitie en veiligheid bespreekt nog of een handvol andere vrouwen met hun kinderen teruggehaald gaan worden.

VN: Kinderen IS-strijders terug naar herkomstland

Duizenden familieleden van voormalige IS-strijders moeten terugkeren naar de landen waar ze woonden voor vertrek naar het kalifaat. Dat heeft de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, Michelle Bachelet, gisteren gezegd in Genève. Ze vroeg daarbij speciaal aandacht voor de kinderen van strijders, die nu lijden onder ‘ernstige schendingen’ van hun rechten.

Volgens Bachelet zijn meer dan 55.000 IS-strijders en familieleden op dit moment gevangen in Syrië en Irak. De grote meerderheid staat onder de hoede van de Irakese regering en de Syrische rebellen die gesteund worden door de Amerikanen. Alleen al in kamp Al-Hol in Syrië zitten meer dan 11.000 familieleden van strijders vast.

De betreffende landen moeten hun verplichtingen volgens internationaal recht nakomen, zei Bachelet. “Buitenlandse familieleden moeten gerepatriëerd worden, tenzij ze vervolgd worden wegens misdaden volgens de internationale regels”, aldus de mensenrechtencommissaris.

Kinderen van strijders dreigen stateloos te worden. Als de herkomstlanden dat niet voorkomen, is dat ‘een daad van onverantwoordelijke wreedheid’, zei ze. De strijders moeten volgens haar berecht worden, of vrijgelaten.

Australië haalt acht kinderen van gesneuvelde IS-strijders terug, zei premier Scott Morrison gisteren. Dit is de eerste keer dat dit land familieleden van IS-strijders ophaalt. Frankrijk besloot onlangs enkele kinderen terug te laten keren. Nederland haalde eerder deze maand twee weeskinderen uit Syrië, volgens minister Blok van buitenlandse zaken ging het hier om een ‘unieke situatie’. 

Lees ook:

Een reportage uit het Koerdische kamp Ain Issa

Volgens de kampmanager is het er ongevaarlijk. Maar Belgische bezoekers schetsen een ander beeld. Bijna alle kinderen zijn er ondervoed

De dood van een kind in Syrië zet het spotlicht weer op een gevoelige kwestie 

Nederlandse jihadisten terughalen of niet?