RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Van koelvest tot zonnebrand: deze gadgets helpen jouw huisdier door de hittegolf

Beeld © ANP

Een verkoelend jasje, hondenzwembadjes of zelfs zonnebrandcrème. Er zijn veel verkoelende gadgets op de markt die jouw huisdier de zomer door kunnen helpen. Eerder spraken we dierenarts Marc Maas. Hij legt uit óf en hoe ze werken.

Kortere rondjes wandelen met je hond, extra vaak koud water voor je konijn. We kennen de tips om je huisdier zo goed mogelijk af te koelen, maar er is nog veel meer. Dierenliefhebbers kunnen hun geld makkelijk kwijt aan alle verkoelende gadgets voor honden, katten en konijnen.

Koel jasje

Voor katten en honden zijn er speciale coolpacks. Het zijn hesjes die je koud kunt maken in de koelkast of vriezer. "Ze werken eigenlijk net als koelelementen", legt Maas uit. "Het koeleffect is wel klein, omdat koeling via de huid bij honden en katten niet heel goed werkt. Ze hebben namelijk nog een isolerend vachtje. Toch doen de koelende hesjes wel iets."

Zit dan dat niet vervelend? "Honden vinden het meestal niet zo erg om een hesje te dragen. Bij katten is het iets lastiger. Belangrijk is vooral dat het hesje helemaal goed zit." Naast hesjes zijn er ook halsbanden of bandana's die op dezelfde manier werken.

 

Miniatuurvoorbeeld
Foto: Medpets

Sproeier

Zwembadjes werken ook top voor honden, maar pas wel op dat het zwembadjes zijn die tegen een stootje kunnen. Ook is de temperatuur van het water belangrijk. "Maak het geen ijsbad, dan kan het misgaan bij honden en kunnen ze onwel worden." 

Voor honden of katten die niet meteen in een zwembad plonzen, biedt de tuinslang of een handsproeier uitkomst. "Gewoon een klein beetje water sproeien in de liezen met een plantenspuit vinden ze vaak heel fijn."

 

Miniatuurvoorbeeld

IJsblokjes

Veel water drinken tijdens de hittegolf is ook voor onze huisdieren belangrijk. Speciale drinkbakken moeten er nu voor zorgen dat het water veel langer koud blijft dan normaal. Toch kunnen simpele ijsklontjes ook veel doen. 

"Je mag prima wat ijsblokjes bij het water doen. Ook kan het geen kwaad om je kat of hond aan een ijsblokje te laten likken. Je koelt er lokaal iets mee, dus het is niet gevaarlijk." Zelf ijsjes maken voor je huisdier kan ook. "Vries bijvoorbeeld wat brokken in of maak ijsjes van iets anders dat ze lekker vinden."

Koel kleedje

In plaats van een gewoon kleedje, kun je met het warme weer ook een koelend kleedje neerleggen voor je hond of kat. Die maak je nat en vervolgens blijft hij extra lang koel. "Die kleedjes werken prima, zolang ze koud zijn. Als ze opwarmen werkt het averechts, omdat de kleedjes isolerend werken."

 

Miniatuurvoorbeeld

Laarsjes

Het uitlaten van je hond doe je met dit weer het liefst niet op het heetst van de dag. Niet alleen krijgen ze het dan te warm, ze kunnen ook hun poten branden aan het hete asfalt. Speciale laarsjes zouden de pootjes daar nu tegen moeten beschermen. 

"Zulke laarsjes zou ik alleen gebruiken als het echt zo heet is dat het asfalt gaat smelten. Zolang je honden niet stil laat staan, gaat het zonder ook nog best wel goed. Bovendien zijn die laarsjes ook weer warm en zorgen ze ervoor dat de honden niet goed kunnen afkoelen tussen de tenen."

Zonnebrand

Tot slot is bescherming tegen de zon een must. Niet alleen mensen, maar ook dieren moeten zich insmeren als je het internet gelooft. Onzin? "Zeker niet", zegt Maas. "Honden en katten met een ongepigmenteerde huid kunnen last krijgen van de zon. Zij krijgen sneller huidkanker."

Deze katten en honden hebben een roze of lichte neus en oren. Deze kun je dan insmeren met zonnebrandcrème. Als de neus zwart is, hoef je niet in te smeren.

Zo houd je je hond koel

Met deze vijf tips zorg je dat jouw hond het lekker koel heeft.

Meer op rtlnieuws.nl: