Direct naar artikelinhoud
Column

Transparantie is kennelijk nog geen verplicht vak op het Haga Lyceum

De mist rond het Cornelius Haga Lyceum is zo dik dat je hem op kousenvoeten moet benaderen eer je een inhoudelijk oordeel over deze vermoedelijk salafistische school kunt vellen. Heeft de AIVD gelijk wanneer de inlichtingendienst stelt dat de Amsterdamse school een instrument is van moslimextremisten, of de onderwijsinspectie die in een conceptrapport zegt geen bewijs daarvoor te hebben gevonden?

Wees voorzichtig als columnist: je loopt de kans dat het opgewonden standje dat als directeur van het lyceum opereert, je met een kort geding om de oren slaat. Want de heer Söner Atasoy heeft bar weinig in huis van de beschaafdheid die men van een gemiddelde schooldirecteur mag verwachten. Over de bevindingen van de AIVD zei hij tegen het NRC: “Als de AIVD zo graag ambtsberichten wil uitdoen, moeten ze met tyfusbewijzen komen. Als ze die niet hebben, moeten ze gewoon hun tyfusbek houden.” Houd het canaille en zijn boeventaal ver van onschuldige kinderen, zou ik willen adviseren. Canaille is het woord dat men mag hanteren bij een man die door de onderwijsinspectie zelfverrijking en belangenverstrengeling wordt verweten. Het salaris van directeur Atasoy overschreed in 2018 de Wet normering topinkomens, die bepaalt dat een bestuurder niet meer mag verdienen dan 118.000 euro.

Houd het canaille en zijn boeventaal ver van onschuldige kinderen

Hij moest al een deel van zijn ongeveer 150.000 euro aan salaris terugbetalen en hij heeft het resterende bedrag van 25.074 euro nu in allerijl overgemaakt. “Om een einde aan de discussie te maken” zegt zijn advocaat. Een voortzetting van deze discussie lijkt me juist broodnodig.

Maar wat me echt verontrust is de censuurdrift van meneer de directeur die via een kort geding deze week de publicatie van een rapport van de onderwijsinspectie probeert tegen te houden. Transparantie is kennelijk nog geen verplicht vak op het Haga Lyceum van Atasoy. De onderwijsinspectie is een gedegen orgaan dat de kwaliteit van het onderwijs bewaakt door scholen te bezoeken en zijn bevindingen te publiceren. Na alarmerende geluiden over het Haga Lyceum heeft de inspectie met acht mannen twee maanden op de school gezeten. Volgens de advocaat van de school spraken ze alle leerlingen en woonden ze alle lessen en vrijdagpreken bij. Dit is dus geen één-nacht-ijs-rapport dat Atasoy wil laten censureren. Dat hij zijn halve school naar de rechtszaal stuurde (leerlingen van vier klassen waren door de schoolleiding verplicht om het kort geding donderdag bij te wonen) om getuige te zijn van zijn particularistische strijd tegen transparantie en de rechtsstaat, is bedenkelijk.

Die transparantie is al 22 jaar een feit. Dankzij deze krant. In 1997 won Trouw een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur die de onderwijsinspectie dwong voortaan rapporten over scholen openbaar te maken. Zal het islamistische reactionairen lukken om ons terug in de tijd te werpen? Er ligt een mooie, nieuwe strijd in het verschiet voor Trouw.

Drie keer per week werpt columnist Sylvain Ephimenco zijn blik op de actualiteit.