Amerikaanse bedrijven waarschuwen: ‘Trek monsterboete voor Apple in’

© REUTERS

De eis van de Europese Commissie om 13 miljard euro aan onterecht toegekend belastingvoordeel terug te vorderen van de Amerikaanse technologiereus Apple, zindert na in de Verenigde Staten. In die mate zelfs dat een verband van CEO’s van grote Amerikaanse bedrijven een brief heeft gestuurd naar alle staatsleiders van de Europese Unie om ze te waarschuwen voor de gevolgen als de beslissing behouden blijft.

poj

Business Roundtable (BRT) is een verband van CEO’s van 180 leidende Amerikaanse bedrijven zoals GE, Walmart, JP Morgan, AT&T en Dow Chemical. Ter info: Apple-CEO Tim Cook zit niet in het verband.

Volgens BRT zou de beslissing een rem zetten op buitenlandse investeringen in de Europese Unie: ‘In het belang van alle landen die de rechtstaat respecteren, mag deze beslissing niet behouden blijven’, luidt het, ‘Het precedent dat deze beslissing creëert, indien gehandhaafd, zou de onzekerheid gevoelig verhogen met negatief effect op de buitenlandse investeringen in Europa tot gevolg’.

‘Draai beslissing terug’

‘Indien de beslissing niet teruggedraaid wordt, zullen niet-EU-landen dit interpreteren als normaal overheidsgedrag, waarbij alle bedrijven met grensoverschrijdende investeringen -bedrijven met hoofdkantoren in de EU incluis- het risico lopen om hun activa in beslag genomen te zien worden door buitenlandse overheden die extra inkomsten zoeken of een succesvolle buitenlandse concurrent willen straffen.’

De BRT roept alle leiders dan ook op om de beslissing terug te draaien.