Shula Rijxman: ‘Arie Slob gaat NPO beschadigen’

Shula Rijxman is zwaar teleurgesteld in mediaminister Arie Slob. De NPO-bazin was na de positieve alinea over de publieke omroep in het regeerakkoord nog zo enthousiast, maar dat enthousiasme is nu compleet verdwenen. Dat laat ze blijken in een open brief. Slob gaat de NPO zwaar beschadigen door reclames tot 20.00 uur af te schaffen, maar dat slechts deels te compenseren. Het betekent dat de NPO in tijden van economische voorspoed nóg meer moet gaan bezuinigen.

Het gaat om vele tientallen miljoenen euro’s. “De bezuinigingen zouden volgens de brief niet ten koste mogen gaan van de programmering. Hier zit een schier onmogelijke opdracht: bezuinigingen van deze aard, bovenop die van de afgelopen jaren, zullen grote consequenties hebben voor de programmering, de kwaliteit van programma’s, voor de medewerkers van de omroepen en de NPO en dus voor alle Nederlanders.”

Rijxman ergert zich aan het populisme in het mediabeleid. “Suggereren dat tientallen miljoenen wel even door de publieke omroepen zelf kunnen worden opgehoest, schetst echt een verkeerd beeld.”

Het voorstel van Slob is een hopeloos compromis, vindt ze. “Nu ligt er een politiek compromis dat een optelsom is van vele verschillende, maar vooral tegenstrijdige wensen.

Elke partij heeft er iets proberen uit te halen. Zo krijgt de VVD het voor elkaar dat NPO 3 de nek om wordt gedraaid. “Het verlies van onze jongerenzender en kraamkamer. Het Nederlandse publiek verdient beter.

De visiebrief biedt volgens Rijxman ‘geen rust, geen stabiel budget en een publieke omroep die eerder zwakker dan sterker wordt’.

Foto: NPO

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen