Luister naar

De miljoenensteden van India komen zonder water te zitten

Nieuws
De waterreservoirs van Chennai, de zesde stad in India, zijn totaal uitgeput, inclusief het grondwater. De eerste onlusten zijn al gemeld. En andere grote steden in India staat hetzelfde te wachten.
Jan van Benthem Jan van Benthem
donderdag 20 juni 2019 om 20:23
Een Indiase arbeider haalt water uit wat er nog over is van het Puzhal-stuwmeer aan de rand van Chennai. De waterstanden in de vier belangrijkste reservoirs in Chennai zijn gedaald tot een van de laagste niveaus in zeventig jaar.
Een Indiase arbeider haalt water uit wat er nog over is van het Puzhal-stuwmeer aan de rand van Chennai. De waterstanden in de vier belangrijkste reservoirs in Chennai zijn gedaald tot een van de laagste niveaus in zeventig jaar. afp / Arun Sankar

Chennai

Honderden demonstranten zijn gearresteerd tijdens protesten tegen de grote watertekorten in Chennai (meer bekend onder de naam Madras). Ze protesteerden tegen het enorme gebrek aan schoon drinkwater in de stad, nu het water in de vier grote reservoirs totaal is opgebruikt en ook het grondwater een kritiek laag peil heeft bereikt.

India Today spreekt van ‘ongeveer vierhonderd arrestaties’, terwijl CNN melding maakt van ‘ten minste 550 mensen die zijn gearresteerd terwijl ze voor de gebouwen van het stadsbestuur de gemeentebestuurders beschuldigden van nalatigheid en wanbestuur’.

Chennai, gelegen aan de oostkust, behoort met zo’n negen miljoen inwoners – samen met steden als Mumbai (Bombay), Delhi, Calcutta en Bangalore – tot de grote metropolen van India. De stad en omgeving hebben al jarenlang te kampen met een tegenvallende neerslag, op 2016 na, toen er juist overstromingen waren.

geen vroege moesson

De droogte en hitte van dit jaar hebben gezorgd voor het leegraken van de grote waterreservoirs ‘en een uitputting van de grondwaterniveau’s’, aldus India Today. De vroege moesson in het gebied is uitgebleven, toonde CNN in een meteorologisch overzicht, zodat het wachten lijkt op de late moesson in oktober en november – maar ook die vielen de laatste jaren vaak tegen.

Veel inwoners zijn nu aangewezen op tankwagens vol water die soms om de drie tot vier dagen hun buurt bezoeken, vertelden sommigen tegen BBC Tamil. Ze moeten daarvoor vaak uren in de rij staan en zowel CNN als India Today melden dat bij de verdeling van het water op diverse plekken gevechten zijn ontstaan. Verschillende restaurants, scholen, hotels en bedrijven zijn gesloten of hebben een waterrantsoen ingesteld. Diverse bronnen melden sanitaire problemen in de armere wijken door het watergebrek.

protesten

Gezien de beschuldigingen heeft het hooggerechtshof in Madras de regering van de deelstaat Tamil Nadu ­berispt wegens wanbestuur en een gedetailleerd rapport geëist over de bestaande voorzieningen, de reserves en de mogelijkheid voor het ontzilten van zeewater, aldus The Economic Times en de India Times. Maar de premier van de deelstaat, Edappadi K. Palaniswami, beschuldigt de media ervan, de crisis op te blazen. Volgens hem worden ‘alle noodzakelijke stappen genomen om de drinkwatervoorziening aan de mensen te verzekeren’, zo citeert The Economic Times hem.

In een reactie heeft de oppositiepartij DMK (de Dravidische progressieve conferentie) voor komende zaterdag protesten in de hele deelstaat aangekondigd.

Het watertekort is behalve door de teruggelopen neerslag ook veroorzaakt door een slecht opvangsysteem voor regenwater, aldus Jyoit Shamra, oprichter van de Indiase organisatie Force, die zich toelegt op efficiënte opslag van water. ‘De bestaande infrastructuur is vaak niet in staat het water dat bij plotselinge neerslag naar beneden komt, te verzamelen en op te slaan’, zei hij tegen CNN. ‘De grond raakt dan snel verzadigd en als je geen opslagvoorzieningen hebt als de rivieren vol zijn, vloeit al het water weg van de stad naar zee.’

oppompen

Door heel India wordt het drinkwater vooral gewonnen via het oppompen van grondwater. Maar daaraan is op veel plaatsen een ernstig tekort ontstaan. Een rapport van Niti Aayog, het nationale instituut voor de duurzame omwenteling van India, laat zien dat in heel India grote problemen bestaan met de beschikbare hoeveelheid drinkwater – en dat die problemen alleen maar zullen toenemen.

Het donderdag bijgewerkte overzicht van het instituut meldt dat maar 28,1 procent van de watervoorraden bruikbaar is en dat het grondwater in India maar voor 10,8 procent van het jaarlijkse verbruik meer kan voorzien.

Volgens het vorige week verschenen rapport van het Niti over water­management kampen nu al zeshonderd miljoen inwoners – ongeveer de helft van de Indiase bevolking – ‘met ernstige tot extreme tekorten aan water’, terwijl ‘ongeveer driekwart van de huishoudens in het land niet over een drinkwateraansluiting beschikt’.

Eerder waarschuwde het instituut al dat ‘honderd miljoen mensen, inclusief die in de grote steden Delhi, Bangalore en Hyderabad binnenkort te maken krijgen met een totaal gebrek aan grondwater’.

zwaarste crisis

Het 2019 World Population Prospect (vooruitzicht van de wereldbevolking) van de Verenigde Naties voorspelde begin deze week dat India binnen tien jaar China zal hebben ingehaald als het land met de grootste bevolking ter wereld. Het Niti schrijft in zijn rapport dat, gezien deze ontwikkelingen, de overheid en andere instellingen zich ‘met een besef van urgentie’ met een betere watervoorziening moeten bezighouden.

‘Bijna zeventig procent van al het water in India is nu verontreinigd en India staat op de 120e plaats van de in totaal 122 plaatsen tellende ranglijst in waterkwaliteit’, aldus de directeur van Niti Aayog in het voorwoord.

Het rapport ontkracht duidelijk dat de media de crisis ‘opblazen’, zoals de premier van Tamil Nadu beweert. ‘India lijdt onder de zwaarste watercrisis in zijn geschiedenis en miljoenen levens en bestaansmogelijkheden worden bedreigd’ en de staat en de regionale overheden moeten volgens de overheidsdenktank onmiddellijk in actie komen om dat te veranderen.

De Indiase regering lijkt het alarmerende rapport van het Niti serieus te nemen. Donderdag maakte de Indiase president Nath Kovind in het parlement bekend dat de regering een nieuw ministerie heeft opgericht met als speciale taak ‘de groeiende watercrisis te bestrijden’. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Het eerste werkbezoek brengt de koning aankomende dinsdag aan een kankerbehandelcentrum. Samen met koningin Camilla zal hij daar medisch specialisten en patiënten ontmoeten.

Koning Charles pakt zijn werk weer op na kankerdiagnose: 'Enorm dankbaar voor de goede wensen'

De Britse koning Charles hervat volgende week zijn publieke taken buiten de deur. De koning legde zijn publieke werkzaamheden begin februari neer nadat hij had bekendgemaakt kanker te hebben en daarvoor behandeld te worden.

Khadija woont tijdelijk in een zelfgemaakte krotwoning van vrienden.

Bij de aardbeienpluk in Spanje worden Marokkaanse vrouwen uitgebuit. 'Ik voelde me een beest'

In Nederland liggen in de winkel volop aardbeien uit Spanje. Het rode goud worden de aardbeien in de Spaanse provincie Huelva genoemd, want ze tilden de regio uit de armoede.

Israëlische militairen bij een confrontatie in Huwara, nadat Joodse kolonisten daar een 19-jarige jongen hadden gedood

Naast de miljardensteun zijn er ook Amerikaanse sancties tegen Israël

President Biden heeft het hulppakket van 26 miljard dollar voor Israël getekend. Maar tegelijk liggen nieuwe sancties op tafel, nu voor het eerst tegen een Israëlische legereenheid.

Zolang Gaza een oorlogsgebied is, kan er geen volwaardige waarheidsvinding  plaatsvinden.

Heftige emoties bij het vinden massagraven in Gaza. Komt de waarheid ooit boven tafel?

Massa-executies door het Israëlische leger zijn vooralsnog niet bewezen. Maar de honderden lichamen in witte lijkenzakken zijn al een tragedie op zich.

Atacms-raketten worden op een lanceerinstallatie geladen in Queensland, Australië.

Wapenluchtbrug VS-Oekraïne begonnen, Kyiv kreeg in diepste geheim al raket met groot bereik

De VS is begonnen met het leveren van voor omgerekend bijna een miljard euro aan wapens aan Oekraïne. Een van de nieuwe hightechwapens in die zendingen is een variant van de Atacms-raket die Kyiv in staat stelt ver achter de Russische linies toe te slaan.

De Russische president Vladimir Poetin bij een online-bijeenkomst met de leden van zijn veiligheidsraad op 19 april.

Voor Rusland is de strijd tegen Europa al begonnen - op deze manieren probeert Moskou de EU te ondermijnen

Europa verandert steeds meer in een strijdtoneel, zeggen de inlichtingendiensten AIVD en MIVD. Rusland probeert actief westerse democratieën te verzwakken. Dat gaat van politieke beïnvloeding tot spionage en digitale sabotage.