Terug naar de krant

VN stoppen tijdelijk met voedselhulp aan hoofdstad Jemen

Leeslijst artikel

De voedselhulp in het door burgeroorlog verscheurde Jemen komt volgens de Verenigde Naties te vaak bij de verkeerde mensen terecht.

Leeslijst

Het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de Verenigde Naties schort de hulp aan de Jemenitische hoofdstad Sana’a voorlopig op. Dat heeft de organisatie donderdag bekendgemaakt. Het Wereldvoedselprogramma wordt naar eigen zeggen te hevig tegengewerkt door gewapende Houthi-rebellen die het voor de ondervoede en straatarme bevolking bedoelde voedsel opeisen.

Lees ook moet je eerst je dochter uithuwelijken
Ontheemde Jemenitische kinderen uit de provincie Hodeidah in een vluchtelingenkamp in het noordelijke district Abs.

Het WFP noemt het gedeeltelijk schrappen van de hulp aan Jemen een „laatste redmiddel” nu onderhandelingen met de autoriteiten in Sana’a nergens toe leiden. De VN-organisatie wil afspraken maken over het instellen van controles en registratiesystemen, die moeten voorkomen dat voedselhulp belandt bij mensen die daar geen recht op hebben. „Helaas is die afspraak er nog steeds niet”, schrijft de organisatie donderdag. „Daarmee is de integriteit van onze operatie in gevaar.”

Het opschorten van de hulp in Sana’a heeft volgens de WFP directe gevolgen voor 850.000 mensen. De organisatie belooft ondervoede kinderen, zwangere vrouwen en moeders die borstvoeding geven wel te zullen blijven helpen. „We staan paraat om iedereen weer te helpen, zodra er een akkoord is met de autoriteiten.”

Waarnemers geweigerd

WFP-directeur David Beasley zei eerder deze week tegen de Britse krant The Guardian dat zijn organisatie signalen heeft dat 33 procent van de mensen in de noordelijke regio Saada dit jaar nog helemaal geen eten heeft ontvangen. Waarnemers worden in het door de Houthi’s gecontroleerde gebied bovendien niet toegelaten, aldus Beasley.

De burgeroorlog in Jemen heeft de afgelopen vier jaar aan zeker 70.000 mensen het leven gekost. 22 miljoen inwoners hebben regelmatig een tekort aan voedsel.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in