Luister naar

Campagne moet 'groot taboe' op huwelijksdrang en achterlating doorbreken

Nieuws
Scholieren die merken dat een vriend(in) of klasgenoot met een Marokkaanse of Turkse achtergrond erg opziet tegen de vakantie, doen er goed aan serieus door te vragen of ze ergens bang voor zijn.
Gerard ter Horst Gerard ter Horst
donderdag 20 juni 2019 om 08:07

Den Haag

Het risico bestaat dat ze door hun ouders in het buitenland worden achtergelaten of worden gedwongen tot een huwelijk. Voor deze vormen van kindermishandeling en huiselijk geweld vraagt een landelijk kennis- en expertisecentrum, het Landelijk Knooppunt Huwelijksdwang en Achterlating (LKHA), aandacht nu de zomervakantie nadert. Het centrum spreekt van een ‘groot taboe’ en ziet de zomervakantie als een extra risico. Vandaar de campagne.

‘Met deze campagne richten we ons op de vriendenkring van mogelijke slachtoffers van huwelijksdwang en achterlating’, zegt Diny Flierman van het centrum. ‘Meestal vermoeden de slachtoffers zelf dat er iets staat te gebeuren en gedragen zij zich al anders. Vaak merken vrienden wel dat er iets mis is, maar vinden zij het moeilijk om erover te praten.’

wacht niet tot het te laat is

Toch is dat het allereerst nodig, zegt Flierman. ‘Wacht niet tot het te laat is. Want eenmaal in het buitenland, gelden er andere regels en is het bijzonder lastig om weer terug naar Nederland te keren.’

De nieuwe campagne is donderdag gelanceerd op het Praktijkcollege Zuidwijk in Rotterdam, waar de eerste campagneposter is overhandigd aan vlogger YousToub. Op zestig middelbare scholen worden posters opgehangen, met een oproep aan jongeren om actie te ondernemen als ze iets vermoeden.

Bij huwelijksdwang, stelt het kenniscentrum, worden jongeren onder grote druk gedwongen met iemand te trouwen die door hun ouders of andere familie is uitgekozen. De slachtoffers zijn vaak vrouwen tussen de 16 en 25 jaar; het komt ook onder jonge mannen voor. Aanleiding kan de traditie zijn, zorg van de ouders over ‘verwestering’ van de jongeren of schending van de familie-eer.

angst voor verwestering

Achterlating houdt in dat jongeren onder het mom van vakantie worden meegenomen naar het land van herkomst van hun ouders, waar ze vervolgens worden achtergelaten zonder paspoort of mogelijkheid tot communiceren. Dit komt eerder voor bij jongeren tussen de 11 en 20 jaar die (grotendeels) in Nederland zijn opgegroeid. Vaak zijn opvoedproblemen de reden. ‘Sommige ouders met een migratieachtergrond vinden het lastig dat hun kind “verwestert”’, aldus het kenniscentrum.

Het Landelijk Knooppunt Huwelijksdwang en Achterlating werkt nauw samen met het ministerie van Buitenlandse Zaken, gemeenten, het advies- en meldpunt Veilig Thuis, het Landelijk Expertisecentrum Eergerelateerd Geweld en andere organisaties voor zorg en veiligheid. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Duikers plaatsen koraal in het grote aquarium van Burgers' Ocean in Arnhem.

Burgers' Ocean vangt bedreigd koraal op in aquarium en gaat bouwen aan 'reservepopulatie'

Hoe stop je de verwachte verdwijning van belangrijke koraalriffen aan het eind van deze eeuw? Stop ze in grote aquaria wereldwijd, is de gedachte achter het project World Coral Conservatory (WCC).

Een kind wordt gevaccineerd tegen onder meer mazelen. De vaccinatiegraad daalt in Nederland steeds verder.

Hoe bezorgd moeten we zijn over toename van mazelen? 'Nog geen epidemie, wel waakzaam zijn'

Nederland kampt met een opleving van mazelen. Het RIVM heeft een team van deskundigen samengesteld als dijkwacht voor deze besmettelijke ziekte. Hoe bezorgd moeten we zijn en hoe hangt de vlag er bij jou in de buurt bji?

Afgeschermde en bewaakte Israëlische ambassade in Den Haag.

Koranverbrandingen en oorlog Israël-Hamas vergroten kans op terroristische aanslag in Nederland

De kans op een jihadistische aanslag in Nederland is afgelopen jaar toegenomen, schrijft inlichtingendienst AIVD. Actuele gebeurtenissen als koranvernielingen en de oorlog tussen Israël en Hamas spelen daarbij een belangrijke rol.

Bernd Damme arriveert bij de rechtbank van Amsterdam.

Mondkapjesdeal-compagnon: tijd om dit met elkaar af te sluiten

Bernd Damme, die samen met Sywert van Lienden en Camille van Gestel de omstreden mondkapjesdeal met de overheid sloot, zei maandag in de rechtbank Amsterdam dat het tijd is om deze kwestie gezamenlijk af te sluiten.

Vaccinatie tegen onder meer mazelen in Utrecht. Het OMT waarschuwt voor een uitbraak van mazelen op middelbare scholen.

Nederland kan binnen enkele jaren een mazelengolf verwachten, zo waarschuwen experts van het OMT

Nederland moet zich voorbereiden op een mazelengolf. Over een paar jaar dienen zich meer ongevaccineerde kinderen aan op middelbare scholen in strenggelovige gemeenten.

Vrijwilligers van de Voedselbank in Den Haag zijn voedselpaketten aan het inpakken. In 2023 deden vrijwilligers vaker incidenteel (af en toe of eenmalig) vrijwilligerswerk dan in 2022.

Meer mensen deden in 2023 vrijwilligerswerk. 'Voelt beter dan een bijbaan'

Het aantal vrijwilligers is het afgelopen jaar flink toegenomen. Anne van Velsen (16) en Nova van de Velde (19) vertellen waarom zij vrijwilliger zijn. ‘Het is een leuke manier om uit mijn studentenbubbel te stappen.’