Directeur Joods museum Berlijn weg na ophef om tweet

wiki

Directeur Peter Schäfer van het Jüdisches Museum in Berlijn heeft zijn ontslag ingediend na een omstreden tweet op het Twitteraccount van het museum. De directeur vertrekt om ‘verdere schade’ voor de organisatie te voorkomen. Hij had daarvoor veel kritiek gekregen uit de Duits-Joodse gemeenschap, zo meldt het museum in een verklaring op de website. Schäfer is per direct vertrokken. Zij taken zijn overgenomen door Martin Michaelis, de vicedirecteur.

De inmiddels ex-directeur reed een scheve schaats op Twitter. Hij tweette over het besluit van de Bondsdag om de inti-Israëlische beweging Boycot, Desinvesteren en Sancties (BDS) als antisemitisch te bestempelen. Hij verwees naar een artikel op Taz.de en twitterde: ‘#mustread De resolutie van de parlementariërs helpt niet bij de bestrijding van antisemitisme: @tazgezwitscher over de beschuldiging van 240 Joodse en Israëlische wetenschappers aan de Bondsdag om te worden gemobiliseerd in de strijd tegen BDS’.

Het Joods Museum Berlijn lijkt volledig losgeslagen Josef Schuster, voorzitter van de Centrale Raad van Joden in Duitsland

Na de tweet barstte er een storm van kritiek los op Schäfer. Prominenten in de Joodse gemeenschap vielen hem af en stelden niet te begrijpen waarom de directeur van hun Joodse museum zoiets kon twitteren, nota bene op de account van het museum en dus niet op persoonlijke titel. “De maat is vol,” liet voorzitter Josef Schuster van de Centrale Raad van Joden in Duitsland weten. “Het Joods Museum Berlijn lijkt volledig losgeslagen. Onder deze omstandigheden moet men zich afvragen of de term ‘Joods’ nog steeds geschikt is.” Schuster vertegenwoordigd vrijwel alle Joodse organisaties in het land.

Afscheid
Boven het Joodse Museum van Berlijn hangt officieel een stichting, waarbij de directie in dienst is. Stichtingsvoorzitter Monika Grütters heeft het ontslag van Schäfer meteen aanvaard. ‘Ik respecteer het besluit van Peter Schäfer om terug te treden als directeur van het museum’, schrijft ze. Grütters dank hem voor zijn werk, onder meer voor de nieuwe overzichtstentoonstelling en voor de opbouw van een kindermuseum in het Joodse Museum. Het is nog niet duidelijk wie Schäfer zal opvolgen. Deskundigen denken dat het mogelijk iemand met een Joodse achtergrond zal zijn. Peter Schäfer is een Judaïst.

Lees ook:
De Duitse Bondsdag bestempelt BDS als een antisemitische beweging. Gelden en andere subsidies vanuit de Duitse overheid aan BDS-organisaties of -acties worden aan banden gelegd. De rechts-nationalistische AfD en links-radicale Die Linke stemden niet mee met het voorstel. Lees hier een verslag op Jonet.nl over deze Bondsdagvergadering.

Categorie: |

Home » Nieuws » Directeur Joods museum Berlijn weg na ophef om tweet