door Havermout in Binnenland  ·  48 Reacties

  • 1
  • 422x gelezen
Reageer met een Emoji

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.

De ouders van nu zien de school als goedkope kinderopvang. Tijd voor participatie is er niet. Wel eisen ze van de school een goed advies, maar zelf een bijdrage leveren, ho maar.
Een verschrikking is het. (Ervaringsdeskundige)

8
1 Zoefzoef

"Een verklaring waarom de betrokkenheid minder groot is geworden, wordt niet gegeven."

Omdat de maatschappij steeds egocentrischer wordt.


Maar goed, Nieuwskoerier.

Hier is het dan weer wachten tot de eerste de link met de islam komt leggen. question question

6
2 Weet geen naam

Ouders zijn te werk zodat ze het schoolreisje kunnen betalen.

4
3 Gratiebarmhart

De ouders die beiden werken lopen het meest te zaniken over de ontwikkeling van hun kind.

En dan vind men het raar dat steeds meer leraren er de brui aan geven.

7
4 Anti-Prut

Als je beide moet werken om rond te kunnen komen kan je niet van ouders verwachten dat ze ook op school volop aanwezig zijn. Ouders die niet werken moeten weer klaar staan voor mensen in de buurt en/of familie leden die hen hulp ook nodig hebben.
Dus moeten die schoolreisjes maar net als vroeger worden,,,
Gewoon om de hoek in de bossen wandelen (tuurlijk fiets je daar naar toe) en na die wandeling picnikken en een ijsje en dan weer terug naar huis wat we alle supper vonden als kind.

6
5 vis

@5 Hebben die mensen geen vrije dagen? Schoolreisje weet ik 2 maand van te voren. Ik heb wel eens vrij genomen. Leuk man met zo'n bubs blije kids een dagje weg. Je leert andere ouders kennen. Je leert de docenten beter kennen en de klasgenootjes.

Het is maar net waar iemands prioriteiten liggen. Bij het werk op bij de ontwikkeling van het gezin.

11
6 Anti-Prut

@5 Ook voor fietsen naar en wandelen in de bossen heb je begeleidende ouders nodig. Ik heb altijd gewerkt en altijd op de basisschool van mijn dochter geholpen. Je wilt toch dat je kind daar een leerzame én aangename tijd heeft? Daar kun je best wat aan bijdragen. Dat eeuwige slachtofferschap dat mensen zich aanmeten...

3
7 Smiling

@6 ; O ja wel hoor. Ze hebben wel vakantiedagen; wel 4 volledige werkweken per jaar.

De kinderen hebben er 10.. Daarnaast nog de nationale feestdagen (die tegenwoordig steeds meer werkenden ook niet meer hebben.. 24 uurs economie en zo), de studiedagen van de leerkrachten, ziekte van leerkrachten die ook niet meer altijd wordt opgevuld, vergaderdagen enz.

Afgezien van de vraag hoe gemakkelijk je vrij kunt krijgen (in sommige branches mag je blij zijn als je aan de 2 weken komt in een jaar) is het dan inderdaad de vraag waar je je prioriteiten legt:

A) Kinderopvang bij ziekte
B) Kinderopvang bij schooluitval (die studiedagen e.d.)
C) Kinderopvang tijdens reguliere vrije dagen en vakanties
D) Begeleiding bij tandarts en huisarts bezoek
E) Ontwikkeling van het gezin (met het hele gezin activiteiten ondernemen zoals dagjes uit en op vakantie)
F) Vrijwilligerswerk op school

Zeker voor fulltime werkende alleenstaande ouders is het constant een kwestie van prioriteiten stellen en vooral compromissen sluiten. Deals met andere alleenstaande ouders (vang jij dit op dan vang ik dat op) en, waar mogelijk, betaalde alternatieven zoals een zomerkamp voor de kinderen zodat je even een week geen opvang nodig hebt.

Persoonlijk vond ik de tijd met mijn gezin belangrijker dan vrijwilligerswerk op school; laat dat de huisvrouwen maar doen. Ik kwam tenslotte puur voor de schoolvakanties al 6 weken aan vakantieuren tekort. En met mijn kind naar de tandarts vond ik belangrijker dan hun schoolklas begeleiden op een schoolreisje.

Het is maar net waar iemands prioriteiten liggen. Bij het applaus voor betrokkenheid op de school of bij de ontwikkeling van het gezin.

4
8 Mariska3

@7 ; Hoezo heb je daar ouders voor nodig? Ik kan me niet heugen dat er in mijn jeugd ouders meegingen op schoolreisje. Zelfs niet toen we in groep 8 op de fiets op en neer gingen naar Amsterdam voor 3 dagen; dat was gewoon met onze eigen meester.

Op de middelbare school van mijn kinderen viel het me wel op dat voor binnenlandse reisjes en uitjes er altijd ouders werden gevraagd maar voor de buitenlandse reizen waren er altijd ruim voldoende docenten beschikbaar die de kinderen tijdens sommige reizen maar weinig zagen..

4
9 Mariska3

Je leest ook niet anders op het web dan dat ouders zulke veeleisende rotzakken zijn. Dan krijg je dat.

De hele houding tegenover ouders is zo'n 25 jaar geleden erg veranderd. Plotseling mochten ze de school niet meer in, buiten wachten, wat voor weer het ook was. Iemand die net twee dagen geleden uit het ziekenhuis was gekomen en het kind kwam ophalen, die er uitzag als een skelet, mocht ook niet binnen schuilen met hevige ijsregen. Lekker wel. Er werd heel autoritair, wantrouwend en neerbuigend gedaan tegen ouders, vanaf dat moment. Dus ja ....

3
10 Wendel

@9 Nou, wellicht omdat diezelfde ouders die niet meegaan eisen dat er voldoende begeleiding is op die reisjes, meer dan een leerkracht per klas? Omdat een meester alleen niet een gemengd schoolkamp mag begeleiden, van diezelfde ouders die beweren het te druk te hebben? (Ik raak niet onder de indruk van uw lijstje in @8 .) Ik noem maar iets, hoor. Bovendien gaat het niet alleen om schoolreisjes. Toen ik een eeuwigheid geleden op school zat waren er ook al hulpouders bij activiteiten, werd de Sinterklaas- en Kerstversiering door ouders gedaan (en opgeruimd), stonden ouders bij sportdagen te scheidsrechteren en zo. Het hoort er gewoon bij, vind ik.

5
11 Smiling

@5 "Dus moeten die schoolreisjes maar net als vroeger worden,,,"

Ach, voer dat "terug naar vroeger" dan ook consequent door.

Als je namelijk tevreden bent met d elevensstandaard van toen, hoeven niet beid eouders te werken.

Is het probleem ook opgelost.

3
12 Weet geen naam

@8 "laat dat de huisvrouwen maar doen."
Dat is een schaamteloos denigrerende opmerking.

2
13 Zoefzoef

@13 ; Waarom? Die hebben daar de tijd voor. Ik had best met hen willen ruilen maar de maatschappij eist dat je je eigen broek ophoudt dus ik moest wel fulltime werken.

5
14 Mariska3

@11 ; >Ik raak niet onder de indruk van uw lijstje<

Feiten zijn lastig hé?

6
15 Mariska3

@15 Het is een keuze om een handje te helpen op de school van je kind. Daar hoef je verder geen flauwekullijstjes met smoezen voor neer te zetten, alsof u dolgraag had gewild, maar helaas, helaas, helaas het u onmogelijk werd gemaakt. Ik kan echt heel slecht tegen dat buiten jezelf leggen van verantwoordelijkheid. U wilde er om u moverende redenen geen tijd voor maken. Meer dan dat is het niet.

3
16 Smiling

@15

Voor wat betreft je lijstje.

Je kunt altijd tig redenen bedenken waarom "je niet kunt".


Om wel deel te nemen, heb je maar 1 reden nodig. Omdat je wil. De rest is een kwestie van plannen en regelen.

3
17 Weet geen naam

@16 en @17 ; Kop in het zand reactie weer.

Klopt helemaal dat het een keuze is. Je kunt een vrije dag maar eenmaal opnemen, net zoals je een euro maar eenmaal kunt uitgeven.

2
18 Mariska3

Maar hoe zit het hier mee dan?

https://nos.nl/artikel/2261941-scholen-laten-miljarden-voor-onderwijs-op-de-plank-liggen.html

Lijkt erop dat dus veel scholen gewoon de uitgave niet willen doen voor wat meer ondersteuning

1
19 Hefan430

@2

Als je kennissen in het onderwijs hebt dan weet je dat scholen/klassen met veel allochtoonse kinderen en dus ouders (en ja inderdaad veelal islamitisch) inderdaad weinig betrokken zijn

3
20 Hefan430

* Verwijderd door de redactie *

21 E.Meel

* Verwijderd door de redactie *

22 E.Meel

@18 En dat is altijd een kwestie van prioriteitstelling, die binnen jezelf ligt. Moeilijker dan dat is het niet.

1
23 Smiling

* Verwijderd door de redactie *

24 E.Meel

@23 ; Ik begrijp uit jouw postings dat jouw prioriteit ligt bij het ondersteunen van de school en niet bij de zorg voor je kinderen.

Liever een schoolreisje begeleiden dan je kind begeleiden naar bv de tandarts of huisarts.
Liever een schoolreisje begeleiden dan een dag met je hele gezin vakantie vieren
Liever een schoolreisje begeleiden dan bij je zieke kind zijn
Liever een schoolreisje begeleiden dan...

Mijn prioriteiten liggen gewoon anders. Maar ja, mijn kinderen zijn dan ook goed terecht gekomen, mede door een goede begeleiding en opvoeding. Ik bestede mijn vrije tijd namelijk aan hen en niet aan school.

3
25 Mariska3

@25 Dat begrijpt u dan vrij verkeerd. Het ondersteunen van de school zag ik als integraal onderdeel van de zorg voor mijn kind. Kinderen vinden het ook leuk als hun ouders op school helpen, is mijn ervaring.

Ik was geen ouder die m’n kind over de schutting van de school/opvang gooide en het na schooltijd/werktijd weer ophaalde.

(Als we gaan sneren en framen: dat kan ik ook.)

2
26 Smiling

@18 "Klopt helemaal dat het een keuze is. Je kunt een vrije dag maar eenmaal opnemen,"

Klopt.

Maar waar ook (nog steeds) een groot deel van het probleem ligt (zo kan ik mij uit het verleden herinneren).

Wanneer beide ouders werken en de school geeft aan dat het kind ziek is, is de verwachting toch nog steeds dat de moeder dan maar een vrije dag pakt om het kind op te vangen en zelden tot nooit de vader.

Heeft de vader geen verlofdagen dan?? Ook vader kan best eens een dagje missen op het werk hoor.

Dus niet kunnen vanwege beperkte dagen om andere calamiteiten op te kunnen vangen, is voor een groot deel dan ook een gevolg van thuisprobleem waar men de traditionele rolverdeling van decennia terug nog steeds niet wil doorbreken.

2
27 Weet geen naam

@26 question question

2
28 Weet geen naam

@25 Je bent wel erg te spreken over jezelf!
Fijn dat je kinderen zo goed terecht zijn gekomen, maar iedereen moet het wel weten hè!
Ik heb meer op met mensen die, ondanks drukke bezigheden, toch wat tijd vrij kunnen maken voor anderen.

1
29 Zoefzoef

@27 ; Klopt. Als er een vader in beeld is dan.

Laat niet weg dat het gewoon een glashard feit is dat ouders (ook gezamenlijk) onvoldoende vrijedagen hebben om al die zaken op te vangen. Alleen de schoolvakanties al; 2 ouders maal 4 vakantieweken maakt nog steeds geen 10 weken schoolvakantie. Om dus nog maar te zwijgen over ouders die er alleen voorstaan.

Het is gewoon een probleem van de moderne tijd.
Steeds meer lage lonen, en steeds stijgende vaste lasten. Ergo; meer ouders die gezamenlijk fulltime moeten werken om het financieel rond te krijgen.
24 uurs economie waardoor ook de traditionele vrije dagen zoals weekeinden en nationale feestdagen niet meer automatisch vrije dagen zijn.
Bedrijven die inplannen op het randje waardoor het opnemen van die vrije dagen steeds lastiger wordt (dringende bedrijfsbelangen).
Steeds minder vaste contracten en daardoor minder rechten op verlof en hoger risico op ontslag/werkloosheid wanneer de zorg voor de kinderen in botsing komt met het werk.
Hogere werk- en prestatiedruk en daardoor minder energie in de vrije tijd
Meer verantwoording bij de werknemers zoals bij en nascholing in de eigen tijd

Om nog maar te zwijgen over de stijging in het aantal alleenstaande ouders die wel moeten werken voor de kost. Fulltime.

Wat deze overheid wil: "Meer verantwoording en participatie bij de burgers" kan gewoon niet uit. Als je al die zaken die de overheid voorschrijft/adviseert bij elkaar optelt kom je niet alleen geld tekort maar ook tijd.

Gewoon een aantal zaken op een rijtje:
-Beide ouders fulltime werken (economie bovenaan)
-Mantelzorg - steeds minder professionele zorg
-Inzet ouders in scholen
-Inzet kinderen (die ook ouders zijn) in de zorg zoals verpleeghuizen
-Eigen verantwoordelijkheid in bij- en omscholing
-Vrijwilligerswerk op sportclubs, buurtorganisaties, zorg, cultuur en zelfs bedrijven (economie)
-Sporten - we worden doodgegooid met adviezen dat we vooral minimaal 3 maal per week moeten sporten
-Gezonde voeding - we worden doodgegooid met adviezen dat we vooral gezond moeten eten en uitgebreid moeten koken. En rustig ontbijten natuurlijk
-Als het maar even kan je eigen moestuin, desnoods in de vensterbank (Kleinsma)
-Minder gebruik maken van de auto, liefst fietsen of anders het OV
-Kinderen lopend of fietsend naar school brengen en van school halen
-Sociale contacten; vooral het betrekken van eenzame mensen en omkijken naar bv ouderen met dementie is toch wel een puntje
-Kwaliteitstijd met je kinderen; opvoeden is heel belangrijk
-Hygiëne; huis moet schoon, tweemaal daags douchen..
-Op de hoogte blijven van het nieuws (je zou de overheidspropaganda eens missen)
-Cultuur opsnuiven schijnen ze ook belangrijk te vinden
-Meedoen aan de buurtwacht
-Maak dat stoepje voor die oudere buurvrouw ook eens schoon..
-En o ja.. we schijnen ook 8 uur per nacht te moeten slapen
- We worden weer aangespoord om toch vooral te winkelen en minder gebruik te maken van online winkels
-enz..

Ik weet nog wel dat ik in mijn tropenjaren met max 5 uur slaap op een nacht, best wel kriegelig werd van die opmerkingen van "Ach, dat kost maar een paar uurtjes..." of "Wat is dat nou voor moeite?".

2
30 Mariska3

@29 ; Na 24 jaar alles opzij te hebben gezet voor mijn kinderen, mag ik daar best trots op wezen ja.

3
31 Mariska3

* Verwijderd door de redactie *

32 E.Meel

@31 Sorry, maar ik krijg jeuk van zulke opmerkingen. Heb ook kinderen, waarschijnlijk ongeveer even oud als die van jou, maar heb helemaal niet het idee dat ik alles opzij heb gezet voor ze. Je doet alsof het een opoffering was.
Overigens, die van mij zijn prima terechtgekomen ondanks het feit dat ik niet alles voor ze opzij heb gezet.

1
33 Zoefzoef

@30 "Steeds meer lage lonen, en steeds stijgende vaste lasten. Ergo; meer ouders die gezamenlijk fulltime moeten werken om het financieel rond te krijgen."

Niet helemaal mee eens. I kstipte het ook al een beetj eaan in @12 .

Heel vaak hoor ik mensen klagen, dat men "vroeger" wel nog gewoon van 1 salaris kon leven.

Ja, klopt. Maar dat kan nog steeds hoor. Alleen moet je de vergelijking dan iets consequenter doortrekken.


"Vroeger"

- Had men ook niet een TV in elke (slaap)kamer.
- Verschillende telefoons met bijbehorende dure abonnementen.
- Zat 1 maal op vakantie per jaar er vaak al niet in, laat staan enkele keren.
- Was een auto nog echt luxe waar je nog krom voor moest liggen.


Kort gezegd: Als men tegenwoordig genoegen zou nemen met de levensstandaard van 'vroeger", zou men ook tegenwoordig van 1 salaris kunnen leven hoor.

2 ouders die werken is vooral een gevolg van de behoefte naar meer meer meer omdat men niet wil onderdoen voro d eburen dan dat het echte noodzaak is hoor.

"Het is gewoon een probleem van de moderne tijd."

Klopt. Dat gevoel van nooit tevreden zijn, is inderdaad een probleem van de moderne tijd. Dat is 100% correct.

4
34 Weet geen naam

@31 "U zorgde maar liefst 24 jaar? Konden ze bij 18 niet op eigen benen staan dan?'

In geval van meerdere kinderen, kan die redenatie wellicht iets te kort door de bocht zijn.


Als de jongste de leeftijd heeft bereikt dat geen verzorging meer nodig is, kan de oudste van het stel inmiddle toch al 24 jaar zijn.

En hoewel je dan niet elk kind tot zijn/haar 24e verzorgd hebt, heb je dan uiteindelijk toch 24 jaar lang voor kinderen gezorgd. question question

0
35 Weet geen naam

@21

@2 gooit het balletje op hè

Maar mooi dat jouw ervaring anders is. De mijne niet namelijk.

0
36 Hefan430

@36 Ach, nu klagen dat ze niet / te weinig aan zoiets deelnemen.

Zouden ze er massaal aan deelnemen, dan zouden mensen als jij weer voorop staan te schreeuwen dat er sprake was van islamisering en dat ze niet hun stempel moeten drukken op de "oerhollandse schoolreisjes".

Zeikers als jij geven er altijd wel een negatieve draai aan.

1
37 Weet geen naam

@34 ; Tja, met je tijd meegaan is niet iedereen gegund.

Gewoon even wat informatie voor je:

Internet is tegenwoordig haast noodzakelijk, een mobiele telefoon ook.
Het idee dat (werkende)armen allemaal een dure smartphone en duur abo hebben slaat nergens op: Met een beetje zoeken tik je er voor €20,- eentje tweedehands op de kop. Een klein abo heb je al voor €4,50 per maand.
Zat mensen in Nederland die al jaren niet meer op vakantie zijn geweest vanwege de centen.
Een auto is niet voor iedereen een luxe; soms nodig voor het werk. En ook dat kan je zo duur maken als je zelf wilt.


Met de vaste lasten van tegenwoordig, zeker voor hen die geen sociale huurwoning (met huursubsidie) hebben, zijn zo hoog dat met minimumloon en een gezin, twee fulltime inkomens noodzakelijk zijn.

0
38 Mariska3

@38 "Tja, met je tijd meegaan is niet iedereen gegund."

Je doelt nu op mij?

Het enige dat ik stel, is dat mensen keuzes moeten maken.

OF ze willen net als vroeger, leven van 1 salaris. Da moet je ook genoegen nemen met de levensstandaard die bij die tijd paste. Dan kan dat ook.

OF ze willen genieten van de luxe die tegenwoordig beschikbaar is. Maar meer luxe komt met meer uitgaven.

Want uiteindelijk is het gewoon zo dat men nu wel klaagt over dat het vroeger beter was, maar dat de levensstandaard tegenwoordig echt wel veel hoger is dan vroeger.

1
39 Weet geen naam

@39 ; Met de levensstandaard komen vereisten die jij als luxe benoemt.

Zo zijn internet en mobiele telefonie allang geen luxe zaken meer maar noodzakelijk om mee te kunnen draaien in de maatschappij. Tenzij je méér wilt betalen voor een PSTN lijn, voor facturen per post, voor bankieren per post of belangrijke zaken zoals een baan wilt mislopen omdat je niet meteen op stel en sprong bereikbaar bent.

In de huidige maatschappij als individu terug gaan naar het verleden is duurder dan meedraaien.

Ik kan me de tijd nog heugen dat het bespaarde als je je eigen kleding maakte. Tegenwoordig kan je die beter kopen in een goedkope winkel want de materialen om het zelf te maken zijn duurder dan een compleet kant-en-klaar product.

0
40 Mariska3

@37

''Zouden ze er massaal aan deelnemen, dan zouden mensen als jij weer voorop staan te schreeuwen dat er sprake was van islamisering en dat ze niet hun stempel moeten drukken op de "oerhollandse schoolreisjes".

Aannames/insinuaties. Kan en doe ik niks mee

Verder geef ik mijn feitelijke constateringen aan. Dat dit jou niet zint zal mij een biet zijn

1
41 Hefan430

@41 "Aannames/insinuaties."

Nee, kwestie van extrapoleren. question

4
42 Weet geen naam

"Moslims zorgen op scholen voor een keur aan hapjes en drankjes, overblijf en gaan gewoon mee met schoolreisje zoals elke andere ouder, als het de voorkeur heeft."

Onze Franse correspondent @21 weet precies hoe het op Nederlandse scholen toegaat.
Curieus en opmerkelijk als je in Frankrijk woont...

0
43 Graaier1000

@14 : Ligt er wel aan hoe groot je broek moet zijn. Meestal willen we als vrouw een maatje kleiner zal ik ruimhartig toegeven, maar als de broek het gezamenlijk inkomen is willen we natuurlijk de grootste maat question

1
44 Reagentje

"Maar goed, Nieuwskoerier.
Hier is het dan weer wachten tot de eerste de link met de islam komt leggen."

@2 ,
Als iemand goede gronden heeft om zo'n link te leggen dan lijkt het me logisch dit in de discussie te betrekken.
Daar is niets mis mee.

0
45 Graaier1000

* Verwijderd door de redactie *

46 Pxf7+

@12 : Die levensstandaard haal je ternauwernood met twee werkende ouders, tegenwoordig. We zijn al een flink eind "afgeroomd".

1
47 Wendel

@26 : Nieuwe sport: kleuters over schutting werpen. Enfin, waarom die ruzie, iedereen moet toch zelf weten of ze gratis bepaalde diensten willen verstrekken aan x of y. Eigenlijk vind ik het niet kunnen, dat mensen gedwongen worden, "vrijwilliger" te zijn oftewel gratis te werken. Terwijl ze anderzijds voor alles, echt alles, het vel over de oren wordt getrokken door de overheid. Vergunningen, boetes, verplichtingen of anders dokken, je ziet het overal.

0
48 Wendel

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Net binnen
Toon meer
Meest gelezen
Laatste reacties
Nicks R. Van
Hiphopper die zich achter vrouwenprotest in Iran schaarde, krijgt doodstraf

In dergelijke landen moet je niet openlijk partij kiezen als je leven je lief is. Dat kan een ieder weten. ...

1 minuut geleden geplaatst door Nicks R. Van

Bob Sleebaan
Kopzorgen voor provincie Utrecht door overvol elektriciteitsnet: ’Rampzalig nieuws’

Dit is het niveau van onze klimaatminister. Een kind van 5 is nog slimmer:https://www.youtube.com/watch?v=TCVI2YM14Qg...

3 minuten geleden geplaatst door Bob Sleebaan

Graaier1000
Hoe Amazon rivalen en medewerkers tot wanhoop drijft

"Bezos werkt met een beoordelingssysteem voor werknemers waarbij hij jaarlijks de 10 procent van zijn personeelsbestand die het slechtste preste...

5 minuten geleden geplaatst door Graaier1000

LoydMorris
“Rusland is zich massaal aan het bewapenen”, waarschuwt Duitse defensieminister

@7 Ik help je het hopen. . . echter, ik heb toch echt niet de illusie dat iedereen, die de afgelopen decennia vanuit het Midden Oosten en N...

6 minuten geleden geplaatst door LoydMorris

Bop
Plan: daders antisemitisme verplicht naar museum of kamp

@23 Serieus, je begrijpt de vraag "Wat heeft kritiek op een regering met jodenhaat te maken" niet? Je lult net zo dom als de meesten hier. Ga d...

7 minuten geleden geplaatst door Bop

Strongoli
Ruim derde meer asielzoekers naar Nederland in eerste kwartaal dan jaar eerder

Dit soort "onderzoeken" zijn al lang niet meer relevant te noemen...

18 minuten geleden geplaatst door Strongoli

Wedergeboren
Protest op 4 mei tijdens dodenherdenking tegen Tweede Kamervoorzitter Martin Bosma (PVV)

@63 " Je blijft maar zeiken hè. . . ." Misschien moet jij eens inhoudelijk reageren, ipv anderen af te zeiken. Daar bego...

20 minuten geleden geplaatst door Wedergeboren

Strongoli
Plan: daders antisemitisme verplicht naar museum of kamp

Heeft geen zin om figuren die antisemitisme aanhangen, verplicht naar dat soort musea te sturen omdat ze altijd zullen ontkennen, dat die pogrom...

20 minuten geleden geplaatst door Strongoli

LoydMorris
Protest op 4 mei tijdens dodenherdenking tegen Tweede Kamervoorzitter Martin Bosma (PVV)

@64 Ik citeer jou: gemeld 🤣...

22 minuten geleden geplaatst door LoydMorris

DikkeTor
Plan: daders antisemitisme verplicht naar museum of kamp

Zijn de daar aangekomen : Oww wouw, wat een prachtige gebeurtenis, heel mooi allemaal. XD...

22 minuten geleden geplaatst door DikkeTor

NK. App
Justina Valentine SextapeReluctantblowjobValentine PornAngeli Khang PornBrazzers Xxx Video ComNeena Gupta NudeNeha Pendse PornBus Forced SexMarlena JizzKristen Bell SexNuru Massage BangaloreClover BaltamoreStepmon AnalHimba PornPorh UpJav FreeChat Avenue GeneralVidei DesexoMelieconickWww XxhxGay Tamil Sex VideosJabardasti KiNew Sexy Porn VideoNatasha Nice Lesbian PornMessage RepublicXvideos Por NBlondie BennettMia Khalifa Xxx VedioTollywood Heroine SexJulia Ann Full PornTollywood Hot MoviesSleeppornFetlife.Best Black Porn StarsVoyeur House SodaAlly Lotti NakedBrooke Monk TitsHannah KabelCarbi B SextapeWoman Playing With Herself: MylfReddit Lesbian PornNaughty MachiminaChicos FallandoBiggest Ebony TitsWww.gay Porn Hub.comSoogsx Onlyfans LeakedNtasha Nice PornMayra HillsPorn Leah GottiOverwatch Mei PornEliza Ibarra Double PenetrationShu Qi NudesErotics ComicHentai ImagemPorno ImagensMum Sex Video ComJapan Sex Japan SexKerelasexPits Tits And ToesGymnastpornEbony SexIn The Vip PornPorny ImagesHome Ade CuckoldAunty DexVidz ComJimmy Smacks PornErin Eevee NudeDouble Penetration On WifeFreegayblackpornBig Tit Blonde LesbiansRock N Shay PornFree PornmilfsDesi Teen Sex VediosFree PornmoviesFoto PornografiWeb Cam PornoAngela White Violet MyersSdde-702Www Xvideos Com C Anal 12Jynx Maze PovDaftsex OrgVideos De Sexo ReaisPeepee PornSpanking AnimeNude Pics Of Jenny MccarthyHana HuranaStepsexPassionate Sex VideoGloryholecumswallowsResgifHannahowo NudesCelebrity PussyWonder Woman's NakedV R Porn GamesEnglish Girl SexGand Sex VideoJav Forced PornHandjob CompiliationAssfucked BlondeSexmex CreampieJivenNude Female GymnastsHumping On The CouchTubgaloreLocal Xxxx VideoBbc MatureMinipornSister In Law Sex VideoNude Asian MassageDigital PplaygroundShoplyfter Full FreeMother PornKamasutra PronSany Leyan XxxSerana HentaiBdsm Porn TortureHooker Near MeSexyporStefania Ferrario NudesPanty DrawerCumshot MultipleSunny Leone Sex HardGali DivaDevar Aur Bhabhi Ki ChudaiJav IdolTop Rated Porn HdTami Erin PornAadultworkBestwifepornSexy Malayalam ActressMoti Aunty PornMastrubation XxxSwinger Wife StoriesPorn LongDaughter Seducing FatherRough Anal ForcedHqporner.comkNude Pics TeenagersBbw Porn ComicsFree Erotic亚洲成人Young Bhabhi Rides Big Dick And Swallows CumGay Dadd PornBig Cook Sex ComMasagge Room PornGetting Caught MasterbatingXvideo Desenhos AnimadosXnxx 82