RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Ontwikkelingen MH17: dit gebeurt er vandaag

De rampplek in Oekraïne, waar de MH17 neerstortte. Beeld © EPA

Het Joint Investigation Team (JIT) brengt vanmiddag nieuws naar buiten over het strafrechtelijk onderzoek naar MH17. RTL Nieuws besteedt hier uitgebreid aandacht aan, onder andere met een extra uitzending.

De persconferentie van het JIT begint om 13.00u. Sprekers zijn Fred Westerbeke (hoofdofficier van justitie), Wilbert Paulissen (tot voor kort hoofd van de Landelijke Recherche, nu politiechef in Oost-Brabant) en de Peter Crozier, adjunct-hoofdcommissaris van de AFP, de Australische Federale Politie.

Live te volgen

Deze bijeenkomst is vanaf 12.45u op de volgende manieren te volgen:

Voor de persconferentie schakelen we met onze politiek verslaggever en correspondenten. Zij blikken vooruit op het nieuws en spreken met nabestaanden, die al eerder vandaag op de hoogte zijn gebracht.

Jeroen Akkermans geeft vanuit Duitsland duiding aan het nieuws waarmee onderzoekswebsite Bellingcat naar buiten komt. Ook is Marieke de Hoon te gast in de studio. Zij is universitair docent Internationaal Strafrecht aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Na de bijeenkomst

De persconferentie duurt ongeveer drie kwartier. Daarna kunt u het volgende verwachten, zowel in de uitzending als op de website:

  • Duiding en analyse door onze politieke verslaggevers en Marieke de Hoon
  • Reactie van premier Mark Rutte
  • Verslaggever Jildou van Opzeeland spreekt met nabestaanden
  • Hoe reageert Rusland? Correspondent Martijn Smiers licht toe
Vervolging
Lees ook:
Vervolging voor MH17 heeft gevolgen, ook als er niemand in de cel komt

MH17: dit is er gebeurd

Op 17 juli 2014 - bijna vijf jaar geleden - wordt een zonnige zomerdag ineens inktzwart. Vlucht MH17, onderweg van Amsterdam naar Kuala Lumpur, stort neer in Oekraïne. Alle 298 inzittenden komen om bij de vliegramp, onder wie 196 Nederlanders. 

Ruim een jaar later stellen onderzoekers de oorzaak van de crash vast: het vliegtuig is neergehaald door een Buk-raket. Maar wie schoot de MH17 uit de lucht? Dat onderzoekt het Joint Investigation Team, een internationaal team, onder leiding van Nederland. Zij hebben bewijs dat de Buk is afgeschoten vanuit een gebied in Oost-Oekraïne dat is handen is van rebellen. Die vechten met steun van Rusland tegen de Oekraïense regering. 

Russische leger

De onderzoekers hebben veel amateurbeelden verzameld en, via unieke kenmerken, de Buk-installatie kunnen identificeren. Ook is zo de afgelegde route gereconstrueerd. De raket is volgens JIT afkomstig van de 53ste luchtafweerraketbrigade uit Koersk, een onderdeel van het Russische leger. Na het neerhalen van MH17 gaat de Buk-installatie weer op transport, terug naar Rusland. 

Hoe een zomerse dag inktzwart werd

02:45
Vijf jaar na MH17 is het JIT nog volop bezig met het onderzoek.