main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
't Wordt Nu Laat - 18 juni 2019 — 15:47

Han ten Broeke: ‘Migratie vanuit Afrika is Nederlands grootste gevaar’

“Het grootste gevaar voor Nederland is de demografische situatie in Afrika”, zei oud-Kamerlid Han Ten Broeke gisternacht in het radioprogramma ’t Wordt Nu Laat op NPO Radio 2. Ten Broeke is momenteel directeur politieke zaken bij het Haags Centrum voor Strategische Studies. “Migratie is natuurlijk de achilleshiel van zo’n beetje alle politieke debatten in Europa en dat geldt ook voor Nederland. We moeten daar iets tegen doen en dat kan alleen op Europees niveau. Buitenlands beleid in Europa moet wat mij betreft buitengrenzenbeleid worden.”

China

Ten Broeke meent dat de demografie van Afrika een groter gevaar is dan China als opkomende macht. “Dat China steeds machtiger wordt, moeten we niet overdrijven. China is de grote opkomende macht, maar we moeten ons licht niet onder de korenmaat  steken. Als je de soft- en hard power van Europa, de VS en Japan bij elkaar optelt, dan stelt China nog altijd niet zoveel voor. Het duurt echt nog wel even voordat China die nummer 1-positie echt kan gaan claimen.”

Wel gaf Ten Broeke aan de spionagepraktijken, waar onder meer het Chinese bedrijf Huawei van wordt verdacht, zorgelijk te vinden. “Daar moet je je zorgen over maken omdat China dat in eigen land ook doet. Ze houden de Oeigoeren met duizenden camera’s zowel voor als achter de voordeur in de gaten, het is een grote Orwelliaanse samenleving die ze daar aan het creëren zijn.”

Rusland

Ook Rusland is volgens Ten Broeke geen grotere dreiging dan de migratiestroom vanuit Afrika. “Poetin is lastig voor ons omdat hij ons het leven behoorlijk zuur kan maken, maar Poetin is geen vijand, hij is een tegenstander. Hun economie is slechts een derde van de onze. Ze kunnen het ons misschien lastig maken maar dat is geen reden om bij de pakken te gaan neerzitten of te gaan somberen.”

Het onderzoek naar de MH17-ramp viel onder Ten Broekes portefeuille. RTL Nieuws meldde deze week dat het OM een rechtszaak gaat aanspannen tegen een aantal verdachten van het neerschieten van het vliegtuig. “Ik verwacht dat de relatie tussen Rusland en Nederland daardoor opnieuw onder druk zal komen te staan, maar ik denk dat die spanning te overzien is”, zegt Ten Broeke.

Lees ook: Verbijstering over Duitse oproep aan joden om geen keppeltje meer te dragen: ‘Ik zou me schamen’

Door: Productie WNL

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Op Zondag

WNL Op Zondag met defensieminister Kajsa Ollongren, voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW, hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk en Amerikakenner Raymond Mens luister je nu terug.

Klik hier. 

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

ChristenUnie doet aangifte vanwege antisemitische bekladding partijkantoor

De ChristenUnie gaat aangifte doen vanwege bekladding van het partijkantoor met antisemitische teksten. Dat meldt partijleider Mirjam Bikker in het radioprogramma Sven op 1. “Dat…

Lees meer

Econoom waarschuwt voor grote gevolgen wetsvoorstel De Jonge voor goedkopere huur

De PVV gaat waarschijnlijk voor de wet van demissionair woonminister Hugo de Jonge stemmen, waardoor honderdduizenden woningen in de vrije huursector in de middenhuur zullen…

Lees meer

Wolven doodden elf schapen in Flevoland in maart

Wolven hebben in maart elf schapen in Flevoland gedood. Het zijn de eerste door kennis- en uitvoeringsorganisatie BIJ12 bevestigde wolvenaanvallen in de provincie sinds 2022….

Lees meer

Veel dreigingen zijn in 2023 ‘kritiek punt gepasseerd’ ziet AIVD

“Veel dreigingen zijn in 2023 een kritiek punt gepasseerd”, zei de hoogste baas van de AIVD, Erik Akerboom, dinsdag bij de presentatie van het jaarverslag….

Lees meer

Meer dreiging jihadisten door koranvernieling en conflict Israël

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) constateert afgelopen jaar een toename van de terroristische dreiging door het wereldwijde jihadisme. De toename is volgens de dienst…

Lees meer

Burgemeester Eindhoven Jeroen Dijsselbloem: ‘Asiel is geen crisis’

Er is geen asielcrisis in Nederland. Dat zegt burgemeester van Eindhoven Jeroen Dijsselbloem in het radioprogramma Sven op 1. “We bestempelen in Den Haag alles…

Lees meer