Buitenland

Video – Kinderen Nederlandse jihadstrijder alleen in kamp Noord-Syrië

18-06-2019 13:47

De kinderen in kwestie. (Screenshot NPO)

De kinderen van de Nederlandse jihadstrijder Hatim R. verblijven zonder hun ouders in het Koerdische kamp Al Hol in Noord-Syrië. De kinderen zijn er slecht aan toe. Hun uit Litouwen afkomstige moeder is in maart in het ISIS-bolwerk Baghouz doodgeschoten. Vader zou zich naar verluidt hebben overgegeven aan de Koerden. Dat blijkt uit onderzoek van ZEMBLA. Het gaat om twee jongetjes, een baby van drie maanden en een peuter van drie jaar.

Hoewel de kinderen zonder ouders in het kamp verblijven, zijn ze vorige week niet meegenomen door de Nederlands-Franse delegatie die twaalf Franse en twee Nederlandse weeskinderen uit Noord-Syrië heeft gehaald. Angela, een Nederlandse vrouw die zich eveneens bij ISIS heeft aangesloten, verblijft ook in het kamp en heeft de kinderen aan ZEMBLA laten zien. Volgens haar gaat het niet goed met de kinderen, omdat ze voortdurend een andere verzorger hebben.

Het Al Hol-kamp in Noord-Syrië is één van de drie kampen waar de vrouwen en kinderen van IS-strijders verblijven. Volgens de AIVD bevinden zich momenteel  veertig Nederlandse vrouwen en negentig kinderen in deze kampen.