RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Politiek

Problemen bij defensie: posters van naakte vrouwen, tekort aan spullen

archieffoto Beeld © ANP

Defensiemedewerkers willen wel veilig werken, maar dat lukt nog altijd niet overal. Zo zijn er te weinig spullen of goede opleidingen. Ook de positie van vrouwen binnen defensie kan worden verbeterd. Dat zegt de commissie die elk jaar onderzoek doet naar de veiligheid en cultuur bij defensie, na een reeks van incidenten.

"Wat wij heel opvallend vonden: het besef van veilig werken is helemaal niet verkeerd bij defensie", zegt Gerdi Verbeet, de voorzitter van de commissie. “Medewerkers willen het veilig doen, maar ze missen materialen en opleidingen om het veilig te doen. Dat is het grootste probleem dat we hebben gezien. Mensen moeten werken met oude en incomplete materialen en worden onvoldoende opgeleid."

Gehoorbeschadiging

Eén van de voorbeelden is gebrekkige gehoorbescherming. "Wat wij tijdens een werkbezoek meemaakten, was dat zeven mensen meldden dat ze gehoorschade hadden. Dan zag je kapotte en verouderde gehoorbescherming", zegt Verbeet.

Defensie
Lees ook:
Defensie de fout in: kennisgebrek leidde diverse malen tot hitteletsel

"De procedures om nieuwe spullen te bestellen, zijn erg lang, erg zorgvuldig. Je kunt merken dat het apparaat erop is ingesteld om jarenlang geen geld uit te geven. Men moet de omslag maken: wat hebben we nodig en hoe kunnen we dat snel kopen?"

Posters van naakte vrouwen

Ook de positie van vrouwen bij defensie kan worden verbeterd. Niet alle militairen willen een vrouw als collega. “Dit geeft volgens hen gedoe en ondergraaft de groepsmentaliteit”, schrijft de commissie. Daarnaast zag de commissie meerdere keren posters die 'vrouwen neerzetten als lustobject'.

Dat kan anno 2020 echt niet meer, vindt de commissie. "Zowel vrouwelijke als mannelijke defensiemedewerkers gaven aan zich hier niet prettig bij te voelen."

Extra geld

De commissie kraakt daarnaast het plan van aanpak van defensie. Er zijn te weinig 'meetbare doelen'. Daarnaast wisselen militairen heel snel van functie, soms alweer binnen drie jaar. Dat moet ook anders, vindt Verbeet.

"Het gaat niet alleen om aankoopprocessen versnellen, maar er moet ook gekeken worden naar de snelle roulatie van functies. Dat belemmert commandanten soms in het vaststellen van resultaten. Wat willen we nou bereiken? En ze zijn vaak weg als de resultaten zijn geboekt."

'Niet geschrokken'

"Ik ben er niet van geschrokken", zegt minister van Defensie Ank Bijleveld in een reactie. "Verbeteringen op het terrein van veiligheid gaan stap voor stap. Waar ik blij mee ben: de cultuur van de mensen bij defensie is gericht op veilig werken. Maar er moet beter geïnvesteerd worden na jaren van bezuinigingen."

Ook Bijleveld wil kijken naar het rouleren van functies. Het moet mogelijk worden om langer dan drie jaar op één functie te blijven zitten, vindt ze.

'Naaktposters kunnen nergens'

Wat Bijleveld betreft, kunnen posters met naakte of halfnaakte vrouwen echt niet meer. "Ik vind dat het nergens kan. Als diverse organisatie moet je er rekening mee houden dat je mensen kunt kwetsen met dit soort posters. Bij andere bedrijven kan het ook niet."

Plasschaert
Lees ook:
Plasschaert wil nieuwe aanpak personeelstekort Defensie