‘Alternatieve geneeswijzen even waardevol als reguliere geneeskunde’

‘Alternatieve geneeswijzen even waardevol als reguliere geneeskunde’

Artikel door: Thomas van Campenhout - geen reacties

‘Alternatieve geneeswijzen even waardevol als reguliere geneeskunde’

Een kwart van de Nederlandse bevolking vindt alternatieve geneeswijzen, zoals acupunctuur of osteopathie, minstens zo waardevol als reguliere geneeskunde. Vooral vrouwen hechten veel waarde aan alternatieve en complementaire zorg. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De meest gewaardeerde geneeswijzen onder Nederlanders zijn osteopathie, chiropractie en acupunctuur. Bezoekers van alternatieve behandelaars blijken overigens erg tevreden over hun genezer. Er wordt een gemiddeld cijfer van 7,9 gegeven als waardering.

Opvallend is verder dat hoogopgeleiden minder waarde hechten aan alternatieve geneeswijzen, maar er wel vaker gebruik van maken. Vermoedelijk ligt dit aan de soms hoge kosten die zijn verbonden aan de alternatieve behandelmethoden.

Opname in basispakket

38 procent van de Nederlanders vindt dat een of meer alternatieve geneeswijzen onderdeel moeten vormen van het basispakket. Dat is op dit moment niet het geval. Geneeskundige zorg die wordt vergoed door de basisverzekering moet namelijk voldoen aan meerdere criteria, waaronder:

  • De zorg moet voldoen aan de stand van de wetenschap en de praktijk met een zo hoog mogelijke bewijskracht
  • Het moet gaan om zorg die de beroepsgroep zelf rekent tot het aanvaarde zorgaanbod
  • De zorg moet worden geleverd op een manier die de beroepsgroep als professioneel juist beschouwt

Aanvullende verzekering

Alternatieve geneeswijzen voldoen niet aan één of meerdere van gestelde criteria voor toelating in het basispakket. Wie een vergoeding voor alternatieve therapieën wilt, moet dus een aanvullende zorgverzekering afsluiten.

Vrijwel iedere zorgverzekeraar biedt een dekking voor alternatieve en complementaire geneeswijzen. Er kan echter wel veel verschil zitten in de voorwaarden per verzekeraar.

Onzin

Zorgverzekeraar CZ stopte in 2019 met het vergoeden van een aantal alternatieve geneeswijzen uit de aanvullende verzekering. Volgens de verzekeraar vonden veel klanten het onzin om mee te betalen aan bepaalde therapieën.

Alternatieve geneeswijzen die bij CZ werden geschrapt:

  • Craniosacraal therapie
  • Ayurveda
  • Reïncarnatietherapie

Ook worden meerdere beroepsverenigingen voor alternatieve geneeswijzen in 2019 niet meer erkend door CZ en verzekeraars die CZ als risicodrager hebben.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.