Politiek

Groningen is gevallen: Na 68 jaar geen PvdA-burgemeester

17-06-2019 21:49

Koen Schuiling (VVD), de huidige burgemeester van Den Helder, wordt de nieuwe burgemeester van Groningen. Dat is bekendgemaakt na een besloten raadsvergadering op het stadhuis. De 60-jarige Schuiling is nu nog burgemeester in Den Helder (Noord-Holland) en was in Groningen eerder wethouder en gemeenteraadslid. Het College van burgemeester en wethouders werd sinds 1951 geleid door een PvdA’er.

Volgens voorzitter Mirjam Wijnja van de vertrouwenscommissie die zich met de sollicitatieprocedure bezighield krijgt Groningen met Schuiling een burgemeester met hart voor Groningen, met veel bestuurlijke ervaring, onder meer op het gebied van openbare orde en veiligheid. ”Hij is een echte verbinder”, aldus Wijnja. “En dat is belangrijk met de huidige gemeente Groningen na de herindeling.” Sinds 1 januari vallen ook Haren en Ten Boer onder de gemeente Groningen.

Formeel wordt de aanbeveling van Schuiling door de gemeenteraad aangeboden aan Kajsa Ollongren, de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De benoeming is definitief zodra het Koninklijk Besluit daartoe getekend is. Het streven is dat Schuiling op 1 oktober als burgemeester begint. Naast Schuiling hadden zich nog twaalf kandidaten gemeld voor de functie: vijf vrouwen en zeven mannen.

Schuiling wordt de opvolger van waarnemend burgemeester Peter den Oudsten. Hij is sinds 2015 burgemeester van Groningen. Den Oudsten gaf onlangs aan niet beschikbaar te zijn voor het burgemeesterschap van de nieuwe fusiegemeente. Hij wordt dit jaar 68 en had nog maar twee jaar burgemeester kunnen zijn. Ook stelde hij meer tijd voor zichzelf en z’n vrouw te willen.

ANP/TPO