Politiek

Femke Halsema sluit aso-azc na honderden meldingen

17-06-2019 17:40

Rutger Groot Wassink en Femke Halsema in de Amsterdamse gemeenteraad. ANP KOEN VAN WEEL

De gemeente Amsterdam stopt na twee jaar met de opvang van vijftig overlastgevende asielzoekers. Dat schrijft burgemeester Femke Halsema in brief aan de gemeenteraad.

Daarmee zegt Halsema de belofte gestand te doen aan de omwonenden van deze Extra Begeleidings- en Toezichtslocatie (ETBL) in Amsterdam-West. In 2017 is de buurt beloofd dat deze opvang van asielzoekers die bijvoorbeeld homoseksuelen discrimineren, agressief zijn, intimideren of zich schuldig maken aan vernieling, na twee jaar zou sluiten.

De opvanglocatie zit in een voormalige penitentiaire jeugdinrichting en gaat in oktober dicht, ondanks het verzoek van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) voor een verlenging. Volgens Halsema staan de belofte aan de bewoners, de druk op het beschikbare vastgoed voor maatschappelijke opvang en de noodzakelijke politie-inzet verlenging in de weg. Burgemeester en wethouders zijn van mening dat Amsterdam ‘zijn taak als verantwoordelijke hoofdstad heeft vervuld’.

De Telegraaf schrijft dat een nabijgelegen voetbalclub werd geterroriseerd door de overlastgevende asielzoekers:

“Volgens betrokkenen bij de voetbalvereniging, die zo’n 1600 leden telt, zijn er ’zeker zaken voorgevallen die een staartje kunnen krijgen’. Dan heeft het volgens de betrokkene niet alleen te maken met overlast, geweld en vernielingen, maar ook ’seksueel getinte delicten’. „Zo is voorgekomen dat meerdere bewoners van het aso-azc in de bosjes met de broek op de knieën naar de meisjestraining zaten te kijken”, zegt een goed ingevoerde bron, die alleen anoniem wil verklaren. „Daarnaast is het in elk geval eenmaal voorgekomen dat een bewoner naakt de kleedkamers binnen is gegaan, terwijl daar ook minderjarige kinderen rondliepen.””

Lees ook – In minder dan één jaar tijd 30 incidenten met statushouders in Amsterdam die in de buurt van studenten wonen