RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Weer een ridderorde voor koning Willem-Alexander: 'Deze is onvergelijkbaar'

Koning Willem-Alexander samen met Koningin Máxima en Queen Elizabeth. Beeld © Getty

Je zou zeggen dat koning Willem-Alexander met tientallen onderscheidingen inmiddels wel genoeg ordetekens en grootkruisen heeft. Maar de onderscheiding die hij vandaag krijgt, is uitzonderlijk: die van de Britse Orde van de Kousenband.

Die orde is zó uitzonderlijk, omdat het de hoogste en oudste ridderorde ter wereld is, zegt Sander Paulus, verslaggever Koninklijk Huis. 

Onvergelijkbaar

"Dat is de allure van de Orde van de Kousenband: daar is er maar één van. De Militaire Willemsorde, de hoogste en oudste Nederlandse ridderorde, werd in 1815 ingesteld. Die van de Kousenband in de Middeleeuwen, in 1348", zegt hij.

Kortom: de koning kán hier nog niet genoeg van hebben, want er is er maar één van. "Hij is onvergelijkbaar met andere ordes."

Willem-Alexander krijgt de kousenband vanmiddag omgespeld in de Sint Georgekapel op Windsor Castle, net buiten Londen. Maar waarom eigenlijk? "Hij is een koning", zegt Paulus. "Er zijn niet zoveel monarchen meer in de wereld. Het is een manier van koningin Elizabeth om te laten zien dat hij one of the guys is."

Edwin
Lees ook:
Edwin Evers verrast met ridderorde

Omspelden

Ook de Spaanse koning Felipe VI krijgt het ordeteken. Daarmee worden de twee koningen geridderd in een 'buitengewone categorie van een uitzonderlijke ridderorde', aldus Paulus. "Willem-Alexander kan er verder niks mee en krijgt er ook niks voor. Er wordt een banier met zijn wapen in de kapel gehangen, dat is het enige."

Beide monarchen kregen de onderscheiding al eerder toegezegd, maar krijgen 'm vandaag pas omgespeld omdat Garter Day altijd in juni valt. De orde heet in het Engels de Order of the Garter.

Onze koning vindt de ridderorde wel bijzonder, denkt verslaggever Paulus. "Het hoort bij het monarch zijn om ervoor in aanmerking te komen en is alleen weggelegd voor de allerhoogste adel. Plus: Beatrix, Juliana en Wilhelmina hebben 'm ook gekregen. Het is een beetje gek als je de enige bent die 'm niet heeft."

Honi soit qui mal y pense

Koningin Elizabeth staat aan het hoofd van de Orde van de Kousenband. Die telt, buiten leden van het Brits koninklijk huis, 24 leden: dames en ridders. Zij worden door de koningin benoemd op basis van bijzondere verdiensten voor de samenleving. 

Het motto van de orde is 'honi soit qui mal y pense'. Vrij vertaald: 'Laat degene die hier kwaad over denkt zich schamen'. De overlevering wil dat de gravin van Salisbury haar kousenband verloor bij het dansen op een bal en dat omstanders daarom lachten. Koning Edward III, de oprichter van de orde, gaf haar het stuk stof terug en zou daar deze woorden bij hebben uitgeroepen.

Kousenband

In werkelijkheid was de kousenband in de veertiende eeuw vooral een mannelijk kledingstuk. Tijdens de ceremonie krijgen nieuwe ridders en dames in de Orde van de Kousenband ook daadwerkelijk zo'n ding omgespeld, zoals hieronder is te zien: