De Amerikaanse president Donald Trump waarschuwde afgelopen zaterdag voor een ongekende crash van de beurs als hij in 2020 niet wordt herkozen.

“De ‘Trump Economy’ boekt record op record en heeft nog een flinke rit te gaan”, aldus Trump. “Maar als iemand anders het in 2020 van mij overneemt (…) komt er een beurscrash die zijn gelijke in de geschiedenis niet kent. KEEP AMERICA GREAT.”

Trump waarschuwt niet voor het eerst voor economische rampspoed voor het geval hij het presidentschap kwijtraakt. In 2018 zei de president tegen persbureau Bloomberg: “Als ik word aangeklaagd, stort de beurs in. Iedereen wordt dan een stuk armer. Je zou dan onvoorstelbaar slechte economische cijfers zien.”

De Amerikaanse aandelenmarkt is sinds de start van het presidentschap van Trump op 20 januari 2017 per saldo 27 procent gestegen. Maar er zijn tussentijds ook flinke dalingen geweest, mede naar aanleiding van de handelsoorlog van Trump tegen China, Mexico en andere landen.

Vooraanstaande economen waarschuwen dat een verdere escalatie van handelsconflicten de Amerikaanse economie hard kunnen raken. Dat kan ook al gebeuren vóór de presidentsverkiezingen van 2020, al blijft het ook voor professionals lastig om recessies correct te voorspellen.

"De handelsoorlog heeft tot nog toe de stimulans tenietgedaan die uitging van fiscale maatregelen. Als de huidige ontwikkeling doorzet, kan de wereldeconomie in recessie geraken", aldus strateeg Marko Kolanovic van zakenbank JPMorgan afgelopen donderdag.

"Als er inderdaad een recessie optreedt, gaat de waarschijnlijk de geschiedenis in als de 'de recessie van Trump', aangezien er zo'n sterk verband is met de handelsoorlog."

Niet alleen beleggers zijn bezorgd, ook het Amerikaanse bedrijfsleven is niet gerust op een goede afloop van de handelsconflicten. Afgelopen donderdag stuurden 600 Amerikaanse bedrijven een brief naar Trump waarin ze aangeven dat hogere importtarieven voor China slecht uitpakken voor de Amerikaanse consumptie en werkgelegenheid.

Het vertrouwen van Amerikaanse consumenten staat ook onder druk, zo bleek afgelopen vrijdag. Een peiling van de University of Michigan liet voor mei een duidelijk daling van het consumentenvertrouwen zien.

Lees meer: