RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Buitenland

Historisch debat tussen burgemeesterskandidaten Istanbul

Inwoners van Istanbul kijken in een park naar het televisiedebat tussen oppositiekandidaat İmamoğlu (l) en Yildrim Beeld © AFP/Ozan Kose

De twee kandidaten voor het burgemeesterschap in de Turkse stad Istanbul hielden zondag een historisch televisiedebat. Het is voor het eerst in zeventien jaar dat in Turkije een politiek debat op televisie wordt uitgezonden.

Ekrem Imamoglu van oppositiepartij CHP won de verkiezingen op 31 maart nipt van Binali Yildirim, van regeringspartij AKP. President en partijleider van de AKP Recep Tayyip Erdogan zei dat er fraude was gepleegd. Hoewel Imamoglu al was benoemd tot burgemeester schreef de kiescommissie toch nieuwe verkiezingen uit.

De twee debatteerden drie uur met elkaar. "Dit is een gevecht voor de democratie", zei Imamoglu. "We strijden tegen de mensen die onze rechten hebben geschonden", verwees hij naar het uitschrijven van de nieuwe verkiezingen.

Istanbul boos over nieuwe verkiezingen

02:05
Nadat in mei bekend werd gemaakt dat de burgemeestersverkiezingen moesten worden overgedaan waren er woedende reacties in de Turkse stad Istanbul.

23 juni

Yildirim zei dat het idee voor nieuwe verkiezingen van de CHP kwam. "Als de CHP niet had geëist dat stemmen werden herteld, dan hadden wij dit niet nodig gevonden."

Op 23 juni wordt er opnieuw gestemd in Istanbul.

Erdogan
Lees ook:
Erdogan krijgt zijn zin: verkiezingen Istanbul moeten opnieuw